Forskjell mellom versjoner av «Komplementsystemet»

Fra JournalWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
imported>Arne
m
 
(Ingen forskjell)

Nåværende revisjon fra 31. jul. 2009 kl. 12:25

Komplementsystemet er en del av den naturlige immuniteten og består av en rekke ulike proteiner produsert av leveren. Komplementsystemet bidrar til eliminasjon av fremmede organismer (spesielt bakterier) ved å danne såkalte MAC (Membrane Attack Complex) på celleveggen til patogene mikrober. Komplementfaktorer virker også bennelsesfremmende (bl.a. C3a og C5a) på andre måter, for eksempel via kjemotakse og ved å opsonisere patogene celler for fagocytose.

Komplementsystemet aktiveres via tre ulike veier:

  • Klassisk aktiveringsvei: komplementfaktor C1q aktiverer kaskaden ved å binde seg til IgG eller IgM som har bundet seg til patogener.
  • Alternativ aktiveringsvei: komplementfaktor C3 hydrolyseres spontant og danner etter en rekke reaksjoner et kompleks C3bBb som kan binde seg til patogener.
  • Lektin aktiveringsvei: homolog til den klassiske aktiveringsveien, men med mannosebindende lektin som aktivator; ved å binde seg til mannosegrupper på celleveggen til bakterier.

Komplementaktivering på celleveggen til en patogen mikrobe fører til at det dannes et hull i celleveggen slik at cellen lyseres.

Komplementsystemet er en del av det såkalte non-adaptive (medfødte) immunsystemet, men kan påvirkes/aktiveres av det såkalte adaptive (ervervede) immunsystemet (se: immunsystemet).

Kilder

  • Tor Lea: Immunologi og immunologiske teknikker, 2006