Kornea

Fra JournalWiki
Revisjon per 24. jan. 2016 kl. 20:24 av imported>Andrejh (→‎Pseudomonaskeratitt)
Hopp til navigering Hopp til søk
Normalt øye med normal dybde på forkammeret med synlig cornearefleks, irisrefleks og linserefleks. Bildet er tatt ved bruk av spaltelys som blant annet brukes for framstilling av grunt forkammer, eller lysvei som ses ved iridocyklitter

Denne nettsiden gir en oversikt over undersøkelsesfunn som kan gjøres ved øyeundersøkelse av kornea. Dette er ikke en komplett oversikt over potensielle funn ved undersøkelse, men er ment å reflektere de vanligste funnene som medisinstudenter og allmennleger vil treffe i studiet og videre praksis.

Det gis ved hvert funn en kort beskrivelse av hva som kan sees av funn på bildet, og en kort omtale av hvilke sykdommer som er assosiert med funnet. På enkelte funn gis det også en omtale av etiologi og patogenese til funnet hos pasienten bilde(ne) er tatt av. Det gis ingen forslag til behandling på denne siden.

Bildene er i hovedsak tatt av pasienter ved Øyeavdelingen ved Ullevål Sykehus, Oslo Universitetssykehus (OUS) våren 2016, eller hentet fra engelske nettsider etter innhenting av tillatelse for gjenbruk.

Denne siden er laget av medisinstudentene Asad Ali og Andreas J. Haugerud, som en del av en prosjektoppgave ved medisinstudiet i Oslo med øyelege/lektor Sigrid A. de Rodez Benavent og øyelege/førsteamanuensis Jon K. Slettedal som veiledere.

For informasjon om undersøkelsesteknikk og øyejournal se Øyeundersøkelse.

--Asad Ali (diskusjon)og Andreas Haugerud (diskusjon) 15. jan. 2016 kl. 11:54 (UTC)

Arcus senilis

Bandulær keratopati

Corneaødem

Hydrops cornea

Fremmedlegemer

Granulær dystrofi

Kayser-Fleischer-ring

Keratitt

Bakteriell keratitt

Pas3keratitt.jpg

Keratittfluorescein.jpg

Venstre bilde: Mann med kraftig keratitt. Høyre bilde: Samme pasient med fluoresceinopptak og blått lys med oftalmoskop.

Pas7keratitt.jpg

Pas7keratittfluorescein.jpg

Ung kvinne med bilateral keratitt etter å ha brukt kunstige øyevipper. Her ser vi venstre øye både med og uten fluoresceinfarging. På dette tidspunktet hadde hun vært behandlet i tre dager.

Keratitis dendritica (HSV)

Keratititis dendritica (oftere kalt herpeskeratitt) er en gjenkjennbar keratitt pga sitt typiske utseende ved fluoresceinfarging. Skyldes infeksjon med herpes simplex - virus.

Marginal keratitt

Pseudomonaskeratitt

Pseudomonas er en fryktet mikrobe, da den kan gi svært alvorlige keratitter som også utvikles raskt.

Keratokonus

Limbusparallelle ulcerasjoner

Pterygeum

Ordforklaringer

[1]

Referanser

--Asad Ali (diskusjon)og Andreas Haugerud (diskusjon) 10. feb. 2016 kl. 12:00 (UTC)