Velkommen til nettbasert kurs om EKG. EKG er en teknologi som ble oppfunnet for mer enn 100 år siden, men som fortsatt er et av de viktigste redskapene i klinisk medisin!

I kurset vil du lære om de fysiologiske prosessene som er grunnlaget for det vi kan se i EKG, om de tekniske forutsetningene for at disse prosessene i hjertet kan avleses som EKG, og om hvordan vi kan bruke det vi ser i EKG til å forstå variasjoner som skyldes normal fysiologi og sykdom.

Dette kurset legger ikke opp til at du skal lære å gjenkjenne mønstre i EKG ved forskjellige tilstander. Hensikten med dette kurset er å vise hvordan du kan bruke EKG til å forstå hva som skjer i hjertet. Når du forstår EKG, trenger du ikke å huske alle mønstre du kan støte på hos pasientene – hukommelsen kan være en upålitelig hjelper. I stedet kan du glede deg over at du har kunnskap til å forstå et verktøy som gir umiddelbart innsyn i mye av det spennende som skjer i et hjerte.

Målgruppen for kurset er medisinerstudenter og allmennleger. Hovedvekten er lagt på det man bør kunne som vaktlege i starten av karrieren (LIS 1), men en del tilleggsstoff er med blå skrift.

Etter dette kurset håper vi at du blir like glad i EKG som vi er!

Professor emeritus Knut Gjesdal
Universitetet i Oslo og Hjertemedisinsk avdeling, Ullevål, Oslo universitetssykehus
Forfatter og medisinsk illustratør Michael Bjaanes, Hurdal
Professor Mathis Korseberg Stokke
Institutt for eksperimentell medisinsk forskning, Universitetet i Oslo

Illustrasjoner merket © M.J.Bjaanes er gjengitt med tillatelse fra Michael J. Bjaanes.