Resistensbestemmelse

Bakgrunn

Resistensbestemmelse er når man kvantiterer bakterienes følsomhet for antibiotika. Det finnes flere ulike metoder, men felles for de alle er at de benyttes til å predikere den terapautiske effekten av forskjellige antibiotika mot en bestemt infeksjon.

Ved genotypisk resistensbestemmelse undersøkes mikroorganismens DNA for gener som koder for resistens, mens ved fenotypisk resistensbestemmelse undersøkes den uttrykte resistensen. Buljongfortynning og argardiffusjon er to eksempler på metoder som benyttes for fenotypisk resistensbestemmelse.

Buljongfortynningsmetoden

Buljongfortynning er gullstandarden (referansemetoden) for MIC-bestemmelse. MIC står for "minimum inhibitory concentration", og angir den minste konsentrasjonen av et antibiotikum som hemmer veksten av aktuell bakterie. MIC oppgis i mg/mL. Ved denne metoden løses en standardisert mengde bakterier opp i en serie reagensrør (eller brønner) med økende konsentrasjon av aktuelle antibiotika. Etter en viss tid (timer) vil bakteriene vokse der hvor antibiotikakonsentrasjonen er for lav til å hemme bakteriene. Den laveste konsentrasjonen hvor det ikke er vekst definerer MIC verdien.


buljongfortynning

Agardiffusjonsmetoden

Buljongfortynning er som nevnt over gullstandarden for fenotypisk resistensbestemmelse, men metoden er ressurskrevende. Agardiffusjon er en enkel metode for undersøkelse av bakterienes følsomhet mot flere antibiotika samtidig, og gir et indirekte mål for MIC. Bakteriene spres først til en agarskål og deretter blir det lagt på lapper (depoter) impregnert med antibiotika. Hver lapp er merket med en kode tilsvarende det antibiotikum som lappen inneholder. Skålen inkuberes i 35 +/- 2°C. Inkubasjonstiden varierer mellom ulike bakterier. Sonen av veksthemning som oppstår rundt de enkelte lappene kan brukes til en klassifisering av stammens følsomhet for ulike antibiotika. Resistensmønsteret registreres ved å måle hemningssonens diameter (millimeter) opp mot tabeller med brytningspunkter som viser korrelsajon med MIC, og man kan gruppere bakteriens følsomhet:

  • S = følsom (= sensitiv)
  • I = følsom ved økt eksponering (= intermediær)
  • R = resistent

  • agardiffusjon

    Tolkning

  • S = Terapeutisk effekt kan forventes ved vanlig dosering.
  • I = Terapeutisk effekt kan forventes ved høy dosering. Ved infeksjoner i organer der midlet konsentreres, f.eks. i urinveier og galleveier, kan effekt ventes ved vanlig dosering.
  • R = Terapeutisk effekt er usannsynlig uansett dosering
  • Brytningspunktene etableres av internasjonale ekspertgrupper som "The European Committee on Antimicrobial Suseptebility Testing (EUCAST)" og "Nordic Committee on Antimicrobial Suseptebility Testing (Nordic AST)" som beregner kategoriseringen av S-I-R etter omfattende studier av store samlinger bakterier, analyse av farmakokinetikk og evaluering av effekt gjennom kliniske studier.