Skal undersøkes, men ikke alltid like grundig.
Undersøkelse av pasientens sensibilitet sier noe om funksjonen til hele det sensoriske systemet fra det perifere nervesystemet helt til sensoriske barkområder.
Undersøkelse av sensibilitet er vanskelig, og dette er nok et av de viktigste områdene hvor man styres av anamnesen etter hvilke plager pasienten rapporterer. Dersom pasienten ikke rapporterer om sensibilitetsendringer i anamnesen, vil en sensorisk undersøkelse strengt tatt ikke gi så mye informasjon og man bør begrense seg til en veldig rask orienterende undersøkelse. I enkelte tilfeller er det også viktig å utelukke sensoriske funn, som for eksempel ved ALS som er en rent motorisk sykdom.
Dette undersøker vi alltid:
Dette undersøker vi på indikasjon og hint fra anamnesen:
Smerte og temperatur ledes i tractus spinothalamicus, mens leddsans og vibrasjonssans går gjennom bakstrengene/lemniscus medialis. Lett berøring ledes i begge systemer og kan være en god screeningtest.
Før du begynner med undersøkelsen, er du nødt til å legge en plan for hva du skal teste og sammenligne, f.eks. forskjell på høyre og venstre side, proksimalt og distalt eller undersøke utfall passende med enkeltdermatomer. Anamnesen vil gjerne styre dette.
Du mistenker skade i sentralnervesystemet → utfør en grov test for å undersøke om det foreligger halvsidige funn (sammenlign høyre og
venstre side av kroppen)
Hint fra anamnesen: Pasienten rapporterer om halvsidige plager
Du mistenker skade i ryggmargen → test hvilken bane som er affisert (tractus spinothalamicus med smerte-/temperaturssans eller bakstrengene med ledd-/vibrasjonssans). Sammenlign distalt og proksimalt. Ved funn/rapportering om ustøhet er det viktig å undersøke leddsans/vibrasjonssans.
Hint fra anamnesen: Pasienten rapporterer om endret smerte/temperatursans og/eller klønethet (leddsans/
vibrasjonssans) som du oppfatter at følger et nivå og mistenker har en brå overgang fra normalt til endret.
Du mistenker skade perifert → test dermatomene og innervasjonen til nervene
Hint fra anamnesen: Pasienten rapporterer om nummenhet eller utstrålende smerter i armer eller ben som du tenker følger dermatomer eller perifere nerver.
BERØRING OG SMERTESANS
Pasienten skal ha tatt av seg ytterklær og sitte i t-skjorte/topp og undertøy.
Fortell pasienten at du nå skal teste hudfølelsen først med bomull og deretter med en nål - som ikke vil gå gjennom, men kun berøre hudoverflaten - og at du vil spørre pasienten underveis om nålen er spiss eller butt.
Utfør på begge sider og be pasienten si ifra om det er sideforskjell.
Berør først pasientens panne eller sternum og fortell at det er slik det skal kjennes ut på resten av overkroppen, slik at pasienten gjenkjenner berøringen.
Det er en fordel å være systematisk når du velger hvor du tester. Bruk gjerne følgende områder, fra distalt til proksimalt:
Overekstremitetene
Testing av dermatom C5. | Testing av dermatom C6. | Testing av dermatom C7. | Testing av dermatom C8. |
Underekstremitetene
Oversikt dermatomer |
Undersøkelses- punkter |
Undersøkelse av disse områdene holder som screening ved en standard nevrologisk undersøkelse.
Dersom berøring eller smerteopplevelse avviker fra normalen (redusert/økt/endret sensibilitet):
TILLEGGSUNDERSØKELSER
Utvidet test av områder dersom avvik fra normalen ved sensibilitetstest av underekstremiteter:
LEDDSANS (propriosepsjon)
Stortå
TIPS: Dersom pasienten ikke merker bevegelse i stortåleddet, kan du forsøke det samme i ankelleddet eller kneleddet.
Tommel
TIPS: Dersom pasienten ikke merker bevegelse i tommelleddet, kan du forsøke det samme i håndleddet eller albueleddet.
TEMPERATURSANS
Indikasjon:
Ved mistanke om forstyrrelse i sidestrengsbanene eller unormal smertesans
Dersom temperatursansen avviker fra normalen (redusert/økt sensibilitet):
VIBRASJONSSANS
Indikasjon:
Ved mistanke om forstyrrelse i bakstrengsbanene (unormal leddsans), hos alle ustøe pasienter og pasienter med spørsmål om nevropati.
Neuropatisk smerte = skarp, stikkende, elektrisk smerte
Skade av sidestrengsbanen → tap av smerte- og temperatursans på kontralateral side av skadestedet.
Pasienten kan merke annerledes følelse i huden, men har sjeldent fornemmelse selv av at smerte eller temperatursansen er endret
Kan komme av f.eks. traume, kompresjon fra benete strukturer/tumorer/abscesser, inflammasjon, multippel sklerose, nevropati.
Skade av bakstrengsbanen → tap av ledd- og vibrasjonssans på ipsilateral (samme) side som skadestedet i ryggmarg ELLER kontralateral (motsatt) side dersom skaden er skjedd over der fibrene krysser i medulla. Pasienten klager gjerne over ustøhet, ataksi eller klønethet. Kan komme av f.eks. traume, kompresjon fra benete strukturer/tumorer/abscesser, inflammasjon, multippel sklerose, og ulike metabolske tilstander slik som B12-mangel.
Mononevropati = tap av flere sansemodaliteter i et område som følger distribusjonen til en enkelt perifer nerve.
Kan komme av blant annet at nerven er/har vært i klem, diabetes mellitus eller betennelsesprosesser
Polynevropati = tap av flere sansemodaliteter i et område som tilhører flere perifere nerver. Gir typisk hanske-/sokkeformede utfallDiabetes som årsak er hyppigst. Det finnes svært mange andre årsaker til dette.
Radikulopati = tap av vanligvis flere sansemodaliteter i et område som tilhører ett eller flere dermatomer som skyldes avklemmingen av nerven som ligger rotnært.
Vanlig ved prolapser både i nakken og i lenderyggen.