Nevrologisk undersøkelse

Formålet med nevrologisk undersøkelse er å lete etter tegn på skade/påvirkning av nervesystemet og/eller muskulatur. Funnene vil kunne hjelpe deg å lokalisere hvor i nervesystemet/muskelsystemet en eventuell skade sitter. Videre hjelper dette deg til å bestemme hvilke videre supplerende undersøkelser som bør gjøres.

Denne e-læringsressursen er utviklet som obligatorisk prosjektoppgave av medisinstudent Alma Kjøsnes med veiledning fra nevrologer ved Oslo universitetssykehus Siri Lynne Rydning og Jeanette Koht, samt professor i medisinsk informatikk Per Grøttum.

Her vil du finne en gjennomgang av de forskjellige delene av en vanlig nevrologisk undersøkelse.

E-læringen tar for seg de undersøkelsene du som medisinstudent er nødt til å kunne, samt noen tilleggsundersøkelser du kan lese på om du er nysgjerrig. Du kan klikke deg gjennom fra topp til tå for en gjennomgang av en full nevrologisk undersøkelse eller gå inn i en bestemt del av undersøkelsen om du ønsker det.

Elæringen går gjennom «grunnmuren» av nevrologisk undersøkelse. Inntil du er trygg på undersøkelsen anbefaler vi at du lærer deg å utføre en systematisk undersøkelse med alle elementene på hver pasient. Etter hvert vil du kunne tilpasse rekkefølgen og hvilke undersøkelser du gjør ut fra problemstillingen/anamnese og du vil også klare å ta noen snarveier.

Det kan virke forvirrende for deg som medisinstudent at forskjellige leger gjør undersøkelsen på forskjellige måter. Det viktigste er at du finner frem til håndgrep og metoder som passer for deg, du må også forvente å kunne undersøke både en sittende og en liggende pasient.

I videoene vil du se ulike måter å undersøke på. Vi gjør oppmerksom på at i flere av videoene er undersøkeren venstrehendt.

Lykke til!

LÆRINGSMÅL FOR ELÆRINGEN I NEVROLOGISK UNDERSØKELSE FOR MEDISINSTUDENTER

Alma Kjøsnes Jeanette Koht Siri Lynne Rydning