Den døende pasienten

I denne leksjonen får du kunnskap om de vanligste symptomer og kliniske tegn hos døende pasienter. Du får også kjennskap til hvordan symptomene kan behandles. I tillegg får du forslag til hvordan du best kan ivareta pasient og pårørende når en pasient dør.

Når en pasient er døende har dette konsekvenser for behandlingen av pasienten og organiseringen rundt pasienten. Det er derfor viktig å kunne stille diagnosen «døende» slik at du kan lindre symptomer og plager og ivareta pasienten og pårørende på best mulig måte.

Læringsmål

  1. Kunnskap om hvordan man kan ivareta en døende pasient og dennes pårørende
  2. Kunnskap om de vanligste kliniske tegn som forekommer hos døende
  3. Kunnskap om de vanligste symptomer hos døende og behandling av disse
  4. Forslag til hva du kan si

Ivaretakelse av pasient og pårørende

God kommunikasjon, omsorg og informasjon om dødsprosessen er viktig for å ivareta pasienten og de pårørende. Samtale om hva pasienten har tenkt om det å dø, og hva som kan skje i tiden frem mot døden, bør gjennomføres før pasienten er døende. En slik samtale vil kartlegge på hvilken måte pasienten og pårørende er forberedt på at pasienten skal dø, og hvordan pasient og pårørende best kan ivaretas når pasienten er døende.

Når pasienten er døende, vil vedkommende ofte ikke ønske eller ha nytte av mye informasjon. Pårørende derimot kan ha stort informasjonsbehov om hvordan forløpet kan bli, at behovet for mat og drikke avtar og om tegn eller symptomer som kan virke skremmende. Informasjonen må gis på en tydelig, men forsiktig og empatisk måte. Ved god informasjon kan plager hos den døende oppleves mindre skremmende, og symptomlindringen kan bli lettere å få til når de pårørende vet hva tiltakene er rettet mot, og hva som er hensikten med dem. Pårørende bør få mulighet til å delta i stell og være så mye sammen med den døende som de ønsker. Etter døden bør de få være sammen med den døde i fred og ro om de ønsker det. En god dødsprosess vil kunne virke forebyggende på bearbeidelsen av sorgen etter at pasienten er død.

Når er en pasient døende?

Hos en pasient som er døende kan man vanligvis observere følgende kliniske tegn:

For å avgjøre om pasienten er døende, er det viktig å samarbeide godt med øvrig personell som behandler pasienten. Sykepleiernes observasjoner er sentrale, og journalnotatene de skriver, vil være nyttige å lese.

Det er viktig å evaluere pasienten nøye for å fastslå at vedkommende er døende, og hvilke tiltak som skal settes inn. Det er meget sjelden behov for diagnostiske tiltak utover observasjon, samtale og klinisk undersøkelse med mindre utredningen kan ha konsekvens for lindrende tiltak. Det er også viktig å være klar over at situasjonen kan endre seg, og pasienten må derfor re-evalueres med jevne mellomrom.

Vær klar over at hørselen er den siste sansen som forsvinner. Helsepersonell må ta hensyn til dette – og det kan også benyttes terapeutisk (kjente stemmer, beroligende). Av samme grunn er det også viktig for pårørende å vite dette, slik at de kan snakke til pasienten og at det kan virke beroligende å høre kjente stemmer.

De vanligste symptomer hos døende og behandling av disse

Når diagnosen «døende» er stilt, bør følgende generelle tiltak gjøres:

Helsedirektoratet har utarbeidet faglige råd for lindrende behandling i livets sluttfase.

De vanligste symptomene hos den døende pasienten er:

God symptomlindring kan bestå av ikke-medikamentelle og medikamentelle tiltak. Ikke-medikamentelle tiltak kan være variasjon i liggestilling, godt munnstell samt å sørge for at pasienten ikke er alene. Kateterisering er ofte hensiktsmessig. Medikamentelle tiltak avhenger av symptombildet. Det er i hovedsak fire medikamenter som er viktige for symptomlindring av den døende pasienten: Morfin, midazolam, haloperidol og glykopyrrolat. Som regel oppnås tilfredsstillende lindring med disse fire medikamentene og medikamentene kan lindre flere samtidige symptomer. Medikamentene kan gis subkutant, evt. iv., og dette er hensiktsmessig i livets sluttfase.

MedikamentIndikasjonDoseringAdm.måteMaks. døgndose
MorfinSmerte, dyspnéP.o.: sc.=3:1. Startdose 2,5 til 5-10 mg eller 1/6 av døgndose. Gjentas ved behov inntil hvert 30. minSubkutantAvhenger av effekt, sjelden over 400 mg
MidazolamAngst, uro, muskelrykninger, kramper Startdose 2-2,5 mg (1 mg til gamle). Gjentas ved behov inntil hvert 30. min.SubkutantAvhenger av effekt, sjelden over 20 mg
HaloperidolKvalme, uro, agitasjon, agitert delirium (ikke forvirring per se)Mot kvalme 0,5-2 mg x 2. Mot øvrige: 2 mg x 3-5Subkutant10 mg
GlykopyrrolatSurkling i øvre luftveier0,2 mg inntil x1/time, max x 6/døgnSubkutant1,2 mg (sjelden nødvendig)

Smerte:

Behandling: Smerter hos den døende behandles med opioder. Morfin er førstevalg, se norsk legemiddelhåndbok for råd om dosering. Ved overgang fra p.o. til subkutan eller i.v. administrasjon er doseringsforholdet 3:1.

Dyspné:
Dyspné er en subjektiv opplevelse av pustebesvær, gjerne ledsaget av angst og uro. Dyspné er blant de hyppigst forekommende symptomer ved langtkommet sykdom. Cheyne-Stokes respirasjon er en langsom og ujevn pust, ofte med apné-perioder, som er en naturlig del av dødsprosessen. Den døende er da oftest ikke lenger ved bevissthet, og slik respirasjon antas ikke å være plagsom. Oksygentilførsel har ingen effekt.

Behandling:

Slim i sentrale luftveier:
Slimdannelse i øvre luftveier kan gi surkling (såkalt «dødsralling»). Klinisk erfaring tilsier at dette ikke er plagsomt for pasienten, men det er viktig med god informasjon om dette til pårørende, da det kan oppleves ubehagelig og skremmende for dem. Det kan tenkes at surkling/dødsralling kan bidra til uro og det bør derfor vurderes om det skal behandles medikamentelt (se nedenfor). Suging av slim anbefales ikke da det kan gi økt slimdannelse, brekninger og oppkast.

Behandling: Glykopyrrolate (antikolinergikum) er førstevalg fordi dette medikamentet ikke gir sentralnervøse bivirkninger som sedasjon og antikolinergt syndrom.

Kvalme/oppkast:
Dette er belastende for pasienten. Årsakene kan være mange og sammensatte, og det er sjelden aktuelt med årsaksrettet behandling.

Behandling: Haloperidol er førstevalg for døende pasienter. Haloperidol virker også dempende på angst/uro og agitasjon/delirium. Ved kvalme er doseringsforslaget 0.5-2 mg x 2.

Angst/Uro:

Behandling: Dempes effektivt av benzodiazepiner. Midazolam er førstevalg, 2-2,5 mg som kan gjentas ved behov inntil hvert 30. min. Til eldre er anbefalt dose 1 mg. Kontinuerlig infusjon på pumpe kan være aktuelt hos noen pasienter.
Vurder eventuelle årsaker som kan reverseres. Av og til kan en full urinblære gjøre pasienten urolig.

Nedsatt/fluktuerende bevissthetsnivå:
De aller fleste døende har perioder med svingende bevisshetsnivå. Misvisende kalles dette ofte «terminalt delirium», mens det er en naturlig del av dødsprosessen og trenger ikke behandles, med mindre pasienten har mye angst eller blir agitert. En agitert person som er ved normal bevissthet skal kartlegges med tanke på utløsende årsaker. Hyppig årsak er urinretensjon.

Behandling: Med mindre pasienten er agitert bør symptomene forstås som et naturlig ledd i dødsprosessen og kan derfor observeres. Ved agitasjon kan antipsykotika dempe psykomotorisk uro, og hallusinasjoner. Førstevalg er haloperidol, 0,5-2 mg inntil x 4/døgn, evt iv hver halve time til effekt. Alternativ er midazolam, som kan gis som behovsmedisin hver halve time, eller som kontinuerlig subkutan infusjon på pumpe (2-4 mg/døgn sc som startdose).

Forslag til hva du kan si

Samtale med pasient før vedkommende er døende:

Hvordan er dagene dine nå?
Hvor mye orker du i hverdagen nå?
Hva gir deg livskvalitet nå?   (video)
Er det noe du har ønske om å gjøre/få gjort nå før du blir for dårlig?   (video)
Ønsker du at jeg skal si litt om hva som kan være vanlig den siste tiden?
Det er vanskelig å snakke om det at du skal dø. Hva tenker du om det selv?
Har du tenkt noe på det at du skal dø av denne sykdommen?   (video)
Mange kan ha tunge tanker om det å dø – har du opplevd det?
Hvordan ser du for deg at de siste dagene vil bli?
Er det noe du er redd for skal skje?   (video)
Er du redd for å ha smerter?
Mange frykter å «miste forstanden»– er det noe du har tenkt på?   (video)
Hva tenker du om tiden fremover?   (video)
Er det noe dere vil vi skal snakke spesielt om?
Hvordan blir det for dine pårørende å miste deg?
Har dere snakket noe med barna om situasjonen din og at du kommer til å dø av sykdommen?   (video)

Samtale med pårørende når pasienten er døende:

Det er vanlig at den som dør puster tungt/har surkling i pusten/er urolig (etc). Dette kan virke plagsomt men er ofte ikke det for pasienten. Om det blir nødvendig har vi mange medikamenter vi kan bruke til å lindre slike plager.
Selv om (pasienten) døser og sover mye, fungerer hørselen ofte godt.
Det er tungt og krevende å være tilstede når noen dør. Vi vil hjelpe dere så godt vi kan.
Har dere snakket sammen om hvordan det blir etter at (pasienten) er død?

Oppsummering

Den døende pasienten kjennetegnes av tiltagende fysisk svekkelse, økende behov for sengeleie, økt søvnbehov, mindre behov for mat og drikke, problemer med å svelge tabletter, og avtakende interesse for omgivelsene. Periodevis vil pasienten ikke være kontaktbar. De vanligste symptomene hos den døende er smerte, dyspné, kvalme/oppkast, angst/uro og delirium. Fire medikamenter er viktige i behandling av disse symptomene: Morfin, midazolam, haloperidol og glykopyrrolat. Samarbeid med annet helsepersonell, god informasjon og kommunikasjon med pasient og pårørende er helt sentralt for at forløpet av dødsprosessen kan bli så godt som mulig. God symptomlindring, seponering av unødvendige prosedyrer og medikamenter og regelmessig observasjon og vurdering av pasienten er sentrale tiltak.