Å formidle alvorlige nyheter

I denne leksjonen får du kunnskap om hvordan du kan formidle alvorlige nyheter, og om hvordan du kan tilrettelegge for at pasienten bedre forstår innholdet i budskapet og husker hva som blir formidlet. Du vil også få forslag til hvordan du konkret kan formulere deg i en samtale om en alvorlig nyhet med pasient og pårørende.

Alvorlige nyheter er "any news that adversely and seriously affects an individual's view of his or her future" (Buckman 1984). På norsk kan vi si at graden av alvorlighet utgjøres av avstanden mellom hva pasienten tror innholdet i nyhetene vil være og hva innholdet faktisk er. De alvorlige nyhetene og situasjonen de formidles i kan oppleves som dramatiske for dem det gjelder og prege dem for resten av livet. Som LIS1 skal du eksempelvis informere om resultater av undersøkelser og henvisning til kreftavdeling, palliativ enhet eller strålebehandling, men husk at prinsippene som presenteres i denne modulen gjelder for alle typer alvorlige nyheter.

Læringsmål

Hvordan formidle alvorlige nyheter på en best mulig måte?

Før du fortsetter – se dette klippet fra Gray’s Anatomy (amerikansk serie fra et sykehus i Seattle). Selv om den er "typisk amerikansk", gir den en god beskrivelse av hva alvorlige nyheter kan bety for dem det gjelder.
Det er flere grep du kan ta for å få til en best mulig kommunikasjon om alvorlige nyheter. Vi vil i denne leksjonen flere ganger henvise til "lytt-fortell-lytt"-regelen. Den går ut på å lytte til pasientens reaksjoner for hvert utsagn du kommer med. Hensikten er fortløpende å sjekke ut pasientens oppfattelse, reaksjoner og kommentarer til utsagnet ditt før du kan gå videre. Da blir det en dialog hvor du forteller, lytter til pasientens reaksjon, forteller, lytter igjen osv.

Enkel og strukturert

Gi enkel og strukturert informasjon i avgrenset mengde om gangen ("som å mate en baby") – det hjelper både pasienten og deg med å huske hva som er viktigst. Bruk "lytt-fortell-lytt"-regelen.

Enkel:

Strukturert:

Senk tempoet, legg inn pauser, vær oppmerksom på pasientens reaksjoner

Vi glemmer ofte det følelsesmessige stresset som pasienten opplever i en konsultasjon. I tillegg kan informasjonen du gir i seg selv gjøre pasienten stresset eller redd. Dette reduserer den kognitive kapasiteten, og pasientene husker mindre enn vi tror av informasjonen som gis. Ved å vise at du forstår at pasienten har det slik, vil stressnivået senkes og da tilrettelegger du for at pasienten lettere får med seg og husker det du informerer om. Det er også viktig å huske på at informasjonen kan ha konsekvenser for resten av samtalen. Følg derfor kontinuerlig med på hvordan pasienten synes å ha det – spør gjerne hvis du observerer noe som tyder på at pasientene blir følelsesmessig (ytterligere) påvirket - "Nå virker du bekymret". Ikke undervurder at du også kan være "stresset" i situasjonen. Ved at en alvorlig nyhet er smertefull å motta, kan budbringeren oppleve at han/hun påfører andre smerte, og det strider mot noe grunnleggende hos de fleste av oss. Vær bevisst på at du selv også kan påvirkes og stresses av faktorer som faglig usikkerhet, frykt for pasientens reaksjoner og begrenset tid i konsultasjonen. Pass på at du ikke velger løsninger som du tror letter ditt eget stress og ubehag, men som kan hindre effektiv kommunikasjon. Husk derfor:

SPIKES – med forslag til hva du kan si

SPIKES - Setting, Perception, Invitation, Knowledge, Empathy, Summary
SPIKES-modellen er en internasjonalt anerkjent modell for å tilrettelegge for god kommunikasjon av alvorlige nyheter. SPIKES skal skape en struktur i samtale med pasienter når alvorlige nyheter skal formidles. SPIKES er lett å huske og er et akronym for Setting, Perception, Invitation, Knowledge, Empathy, Summary. Rekkefølgen på punktene må ikke følges slavisk i samtalen – Invitation, Knowledge og Empathy må du innom flere ganger, mens Setting og Perception må komme først og Summary til slutt.

Setting: Forbered deg!

Forslag til hva du kan si:

Jeg har lest journalen din og satt meg så godt som mulig inn i historien din (dersom du ikke kjenner pasienten tilstrekkelig fra tidligere)

Jeg har skrudd av/gitt vekk callingen min slik at vi ikke blir avbrutt

Vi har (xx) minutter/halvtime sammen i dag. Min plan for samtalen er å gi deg svar på undersøkelsene du har vært gjennom og legge en plan for oppfølgingen videre. Høres det greit ut for deg?

Er det noe annet som det er viktig for deg å ta opp i dag? (alternativ: Hva er viktig for deg å ta opp i dag?)

Perception: For-forståelse - hva er pasientenes oppfatning av sitt helseproblem?

Pasienter med kreft (og andre alvorlige sykdommer) har ofte misoppfatninger om både sykdom, prognose og målet for behandlingen. Før du starter å informere må du få tak i pasientens for-forståelse av situasjonen sin. Spør direkte om pasientens oppfatning av sin sykdomssituasjon og hva som vil skje fremover. Dette gir deg mange fordeler gjennom konsultasjonen. Du kan:

Forslag til hva du kan si:

Hva har du tenkt selv om plagene dine?

Har noen snakket med deg om hva plagene dine kan skyldes?

Invitation: Hva ønsker pasienten å vite?

Før du gir de alvorlige nyhetene må du gi pasienten mulighet til å forberede seg på at slike nyheter kommer. Du må gi pasienten et forvarsel om at du har alvorlige nyheter å formidle. Spør direkte om hvilken informasjon pasient og pårørende ønsker (eller ikke ønsker) Dette punktet må ofte gjentas gjennom samtalen hvis dere kommer inn på flere temaer.

Forslag til hva du kan si:

Jeg har fått svar på undersøkelsene. De er dessverre ikke så gode (etterfulgt av pause).

Klarer du å si noe om hva du tenker nå? (etter at den alvorlige nyheten er formidlet).

Ønsker du at jeg skal si litt mer om det vi har funnet?

Hvor konkret ønsker du jeg skal være?

Er det noe du IKKE vil vite /snakke om?

Er det noe du tenker du burde fått mer informasjon om/ønsker å vite mer om?

Knowledge: Din egen kunnskapsformidling til pasienten/å formidle de alvorlige nyhetene

Stort sett overvurderer vi hvor mye pasienten får med seg av informasjon (se avsnittet «Senk tempoet, legg inn pauser, vær oppmerksom på pasientens reaksjoner»). I snitt husker pasientene omtrent halvparten av informasjonen som de får. Ved at du gir informasjonen når pasienten er i stand til «å ta imot», vil pasienten huske bedre og du kan spare tid fordi gjentagelser kan unngås.

Forslag til hva du kan si:

Det vi har funnet er at du har …. (etterfulgt av pause).

Det er et par ting det er viktig at du vet om. Disse er… (gi informasjonen punktvis).

Empathy: Forhold deg til pasientens emosjoner

Forslag til hva du kan si:

Dette er vonde nyheter.

Jeg ser at dette kommer overraskende på deg.

Det støtter jeg deg på.

Det er tøft, dette.

Summary: Oppsummer og legg strategi for videre handling

Forslag til hva du kan si:

Dette ble mye informasjon på en gang/det ble jo mye og vond informasjon på en gang. Er det noe du vil jeg skal forklare nærmere eller gjenta?

Er dette slik du vil oppsummere også, eller er det noe du vil korrigere?

Hva kommer du til å fortelle ektemannen/kona/xx når du kommer hjem i dag?

Etter en slik samtale som vi har hatt nå, vil ofte spørsmål dukke opp i etterkant. Skriv dem i så fall ned, og så snakker vi om dem ved neste konsultasjon.

Om det å gi råd:

Det kan være ok å gå på jobb de neste dagene selv om det kan virke tungt. Erfaringen er at det ofte er godt å opprettholde rutinene når det røyner på.

Snakk med dem hjemme og ta gjerne med deg noen ved neste konsultasjon.

Noen kan ha nytte av lett sovemedisin i slike situasjoner.