Systematisk symptomkartlegging

Kari kommer til en konsultasjon hos deg. Hvordan kan du på best mulig måte få kartlagt hvordan hun har det, og hvilke plager hun har?

En systematisk symptomkartlegging består av det medisinske intervjuet supplert med ett eller flere standardiserte kartleggingskjema/spørreskjema. I denne leksjonen får du kunnskap om hvordan du gjør en slik systematisk kartlegging av symptomer som pasienter med kreft kan ha i forløpet av sin sykdom. Du får kunnskap om bruk av standardiserte spørreskjema generelt og om et konkret spørreskjema kalt ESAS. Du får også forslag til formuleringer du kan bruke i samtale med pasient og pårørende om symptomer.

Vi har i denne leksjonen valgt ut tre spesifikke symptomer (smerte, kvalme, dyspné) hvor vi går mer detaljert inn i hvordan kartleggingen bør gjøres. For øvrige symptomer viser vi til Nasjonalt handlingsprogram med retningslinjer for palliasjon i kreftomsorgen og de enkelte kapitlene i den nordiske læreboken i palliasjon.

Læringsmål

  1. Kunnskap hvordan du gjør en systematisk symptomkartlegging, og hvordan dette kan gjøres ved det medisinske intervju og et standardisert spørreskjema
  2. Kunnskap om ESAS – hva det er og hvordan det kan brukes
  3. Ferdighet: Hvordan utføre det medisinske intervjuet supplert med standardisert spørreskjema om aktuelle symptomer hos en pasient med kreft
  4. Kjennskap til styrker og svakheter ved standardiserte spørreskjema
  5. Ferdighet: Praktisk gjennomføring av en konsultasjon med bruk av standardiserte spørreskjema

Systematisk symptomkartlegging

Hovedhensikten med å kartlegge symptomer hos pasienter med kreft er å oppdage forhold hvor det er nødvendig med tiltak for å behandle konkrete medisinske tilstander og/eller bedre eller vedlikeholde pasientens livskvalitet og funksjon. Sykehistorien kommer frem gjennom det medisinske intervjuet og er sammen med den kliniske undersøkelsen grunnlaget for adekvat diagnostikk. Symptomkartlegging avhenger altså av intervjuferdigheter. Det er viktig å understreke at disse ferdighetene kan læres.

Et symptom kan være nyoppstått eller forverring av en kjent plage. Det er viktig å huske at også kreftpasienter kan få «vanlige» akutte sykdommer som blindtarmbetennelse og hjerteinfarkt. Uavhengig av om konsultasjonen er akutt eller planlagt kan man likevel ofte ta utgangspunkt i hvordan pasienten har det nå sammenliknet med tidligere. Er noe tilkommet, eller har noe endret seg?

Kreftpasienter kan ha mange symptomer, og det er vanskelig å få kartlagt alle i en konsultasjon. En generell utfordring i intervjusituasjonen er at leger for fort fokuserer på ett bestemt forhold uten å avklare med pasienten om dette er det viktigste for begge akkurat nå – legen tar en implisitt avgjørelse på vegne av pasienten og seg selv om hva som er viktig i situasjonen.

En systematisk symptomkartlegging vil kunne sikre at endringer eller nyoppståtte symptomer fanges opp uavhengig av pasientens spontane rapport og legens evne til å huske å stille alle «riktige» spørsmål. En systematisk symptomkartlegging består av det medisinske intervjuet supplert med ett eller flere standardiserte kartleggingskjema/spørreskjema. Den vil kunne føre til en sammenlignbar og målbar beskrivelse av plagene og lede til målrettet utredning og tiltak, slik at utvikling av symptomene over tid og effekt av tiltak kan følges. Det er vist at en slik strukturert tilnærming bidrar til å redusere pasientens symptomer, bedrer kommunikasjon mellom lege og pasient og pasientene blir mer fornøyd med helsehjelpen. Du kan også spare tid, fordi du ikke behøver å gå detaljert inn på symptomer som pasienten scorer lavt på.

Skjemaene kan være papirbaserte eller elektroniske. Ved å benytte slike skjema kartlegges pasientens egen vurdering av intensiteten til de ulike symptomene det spørres om. Det er vesentlig at en slik kartlegging gjentas gjennom sykdomsforløpet da symptomene ofte er sammensatte og kan endre seg. De standardiserte spørreskjemaene sikrer at symptomkartleggingen blir så lik som mulig ved hver konsultasjon og gjør den mer oversiktlig, pålitelig og sammenliknbar fra gang til gang.

Elektronisk symptomkartlegging.
Pasienten registrerer symptomer før konsultasjon. Legen går deretter gjennom resultatene sammen med pasienten. Sammen beslutter de hensiktsmessige tiltak.

Eksempel på papirbasert skjema (ESAS)

Fordelen med papirbaserte skjema er at de er relativt enkle og gjenkjennbare, de gir et raskt overblikk over aktuelle plager, og det er enklere å prioritere i konsultasjonen. Ulempen er at de ikke er tilpasset den enkelte pasient, og dermed vil ikke alle spørsmål oppleves relevante i den gitte situasjonen. De enkelte skjemaene dekker heller ikke alle symptomer en pasient kan ha. Tilgjengeligheten av informasjonen for helsepersonell er også begrenset, og det er nødvendig å scanne dokumentene inn i journal eller skrive inn resultatene manuelt. Det er heller ikke mulig å stille tilleggsspørsmål mens pasientene fyller ut skjemaene.

Elektroniske skjema kan settes opp dynamisk, slik at pasienten får oppfølgningsspørsmål for de symptomene hvor de angir score over en gitt verdi. Elektroniske skjema vil kunne integreres med elektronisk pasientjournal. Ulempen er tekniske utfordringer/kompatibilitet med andre systemer og personvern/datasikring.

Generiske og spesifikke spørsmål om symptomer

Pasientenes subjektive gradering må følges opp med mer utfyllende spørsmål. I den videre utforskingen av pasientens symptomer er det et overordnet prinsipp at en del spørsmål er «generiske» og bør benyttes ved kartlegging av alle symptomer. De enkelte symptomene må i tillegg utforskes med mer spesifikke spørsmål.

Det må alltid gjøres en vurdering av pasientens funksjonsnivå. Bruk ECOG-klassifiseringen til dette (se egen faktaboks/lenke). Pasientens kognitive funksjon bør også vurderes og pasientens totalsituasjon, inkl. sosiale situasjon, bør kartlegges.

De «generiske» spørsmål som bør benyttes i kartleggingen av et symptom (fra tekstboks 13.4 i Nordisk lærebok) er:

Vær oppmerksom på at angst og depresjon er underdiagnostisert hos pasienter med kreft. Dette kan påvirke hvordan pasientene rapporterer sine symptomer. Tegn på underliggende depresjon kan f.eks. være høy score på flere symptomer samtidig eller nedsatt livskvalitet.

Spesifikke spørsmål for kartlegging av smerte, kvalme/oppkast og dyspné

Nedenfor angis spesifikke spørsmål for utdypende kartlegging av smerte, kvalme, oppkast og dyspné. Disse kommer i tillegg til de generiske spørsmålene, som må stilles i kartlegging av alle symptomer.

Smerte:

Kvalme/oppkast:

Kvalme og oppkast kan være svært plagsomt. Disse to plagene ledsages ofte, men ikke alltid. Det er derfor viktig å kartlegge både kvalme og oppkast spesifikt for seg.

Dyspné:

Dyspné oppleves ofte svært plagsomt, og er ofte ledsaget av angst og tap av livskvalitet. Behandlingen er ofte symptomlindrende, men eventuelle bakenforliggende årsaker bør vurderes og om mulig korrigeres. Se egen leksjon for symptomlindrende behandling.

ESAS – et standardisert spørreskjema

Det finnes mange skjema og systemer for registrering og gradering av symptomer og plager hos kreftpasienter. Vi anbefaler at du bruker ESAS (Edmonton Symptom Assessment System). Dette er papirbasert og inneholder pasientens egen vurdering av ni vanlige symptomer hos kreftpasienter utfra her-og-nå – situasjonen. ESAS kan benyttes i forbindelse med samtaler både i poliklinikk, sengepost og fastlegekontor. Pasientene graderer symptomene på en skala fra 0-10, hvor 0 er fravær av symptomet og 10 er verst tenkelige situasjon. Symptomene er smerte, slapphet, døsighet, kvalme, matlyst, tungpust, depresjon, angst og velvære. Pasienten kan også selv føre opp et symptom. I tillegg inneholder skjemaet et spørsmål om livskvalitet. Livskvalitet er i denne sammenhengen pasientens egen overordnete vurdering av «alt tatt i betraktning, hvordan synes du at du har det». ESAS inneholder dessuten et kroppskart for angivelse av smerter. Om pasienten angir 3 eller høyere på et symptom, vil det kunne være indikasjon for å vurdere tiltak. Ved OUS er det utarbeidet en egen pasientinformasjon om ESAS.

Praktisk gjennomføring av systematisk symptomkartlegging med ESAS

Pasienten kan fylle ut ESAS-skjemaet hjemme, eller før konsultasjon/visitt. I første fase av konsultasjonen må du legge til rette for at pasienten får fortelle fritt i størst mulig grad. Start med å få frem det pasienten selv ønsker å ta opp. Lag så en agenda for konsultasjonen ved å sette dette sammen med det du som lege biomedisinsk sett mener du må prioritere. Da vil pasienten få vite hva som er din plan for konsultasjonen, og dette vil både øke tilliten til deg som lege, pasienten vil oppleve seg bedre ivaretatt og – ikke minst – du får fram mest mulig viktig informasjon fra pasienten.

Det er viktig at du bruker resultatet av pasientens utfylling av ESAS i konsultasjonen, og at du FORTELLER pasienten at du vil bruke det. Gå gjennom skjemaet sammen med pasienten og bemerk pasientens angivelse på de ulike symptomene. Bemerk hvilke det er hhv. lav score (2 eller lavere) og høy score (3 eller over). Det vil som oftest være nødvendig å vurdere tiltak ved score ≥3. Dersom det er flere symptomer dette gjelder, må du utfra det som fremkommer gjøre en prioritering sammen med pasienten.

I andre fase skal du med utgangspunkt i hva som kommer frem i første fase, spørre mer målrettet om spesifikke forhold om de enkelte symptomene og sammen med pasienten komme frem til tiltak. Supplerende undersøkelser må alltid vurderes i utredning av et symptom. Det er viktig at slike supplerende undersøkelser er målrettet og kan ha betydning for aktuelle tiltak, både for behandling og/eller oppfølgning. Undersøkelser «for å utelukke» bør unngås.

Ved neste konsultasjon kan utviklingen følges ved at pasienten igjen fyller ut ESAS og sammenlikne pasientens svar med de foregående konsultasjonene. I tillegg kan nye symptomer ha oppstått eller blitt mer dominerende når det opprinnelige «hovedsymptomet» kommer under kontroll.

Forslag til hva du kan si

Innledende fase/start av intervjuet

Nærmere utforskning av spesifikke symptomer

Generiske spørsmål

Oppsummer for hvert symptom

Oppsummering

En systematisk symptomkartlegging består av legens medisinske intervju supplert av ett eller flere standardiserte kartleggingskjema/spørreskjema. En slik kartlegging gir en målbar og sammenlignbar beskrivelse av plagene og kan lede til målrettet utredning og tiltak uavhengig av legenes individuelle intervjuteknikk og pasientens spontane fortelling. ESAS er eksempel på et standardisert spørreskjema som benyttes mye i palliasjon, og som inneholder ni ulike symptomer og et spørsmål om livskvalitet. Symptomer som vurderes å være behandlingstrengende, må kartlegges detaljert ved bruk av både generiske spørsmål og spesifikke spørsmål for hvert enkelt symptom. Effekten av tiltak må følges opp. Pasientens funksjonsnivå må kartlegges ved hver konsultasjon.