Systematisk symptomkartlegging

Kari kommer til en konsultasjon hos deg. Hvordan kan du på best mulig måte få kartlagt hvordan hun har det, og hvilke plager hun har?

En systematisk symptomkartlegging består av det medisinske intervjuet supplert med ett eller flere standardiserte kartleggingskjema/spørreskjema. I denne leksjonen får du kunnskap om hvordan du gjør en slik systematisk kartlegging av symptomer som pasienter med kreft kan ha i forløpet av sin sykdom. Du får kunnskap om bruk av standardiserte spørreskjema generelt og om et konkret spørreskjema kalt ESAS. Du får også forslag til formuleringer du kan bruke i samtale med pasient og pårørende om symptomer.

Vi har i denne leksjonen valgt ut tre spesifikke symptomer (smerte, kvalme, dyspné) hvor vi går mer detaljert inn i hvordan kartleggingen bør gjøres. For øvrige symptomer viser vi til Nasjonalt handlingsprogram med retningslinjer for palliasjon i kreftomsorgen og de enkelte kapitlene i den nordiske læreboken i palliasjon.

Læringsmål

  1. Kunnskap hvordan du gjør en systematisk symptomkartlegging, og hvordan dette kan gjøres ved det medisinske intervju og et standardisert spørreskjema
  2. Kunnskap om ESAS – hva det er og hvordan det kan brukes
  3. Ferdighet: Hvordan utføre det medisinske intervjuet supplert med standardisert spørreskjema om aktuelle symptomer hos en pasient med kreft
  4. Kjennskap til styrker og svakheter ved standardiserte spørreskjema
  5. Ferdighet: Praktisk gjennomføring av en konsultasjon med bruk av standardiserte spørreskjema