Palliativ medikamentell tumorrettet behandling

I denne leksjonen får du kunnskap om indikasjoner og behandlingsmål for palliativ medikamentell tumorrettet behandling, dvs. behandling med alle typer medikamenter som er spesifikt rettet mot selve kreftsykdommen. Dette omfatter tradisjonelle cellegifter, hormonbehandling, såkalt målrettet behandling (monoklonale antistoffer, småmolekylære signalveishemmere) og immunterapi. I denne leksjonen bruker vi forenklet begrepet «palliativ kjemoterapi» om alle disse medikamentgruppene. Behandlingen har ikke kurasjon som mål, men kan gi livsforlengelse, symptomlindring og/eller virke symptomforebyggende.

Du vil få kunnskap om hovedgrupper av medikamenter og om de viktigste akutte bivirkninger av disse. Dessuten får du forslag til hva en samtale med pasienter som får palliativ kjemoterapi bør inneholde og hva du kan si i slike samtaler.

Onkolog vil vanligvis initiere behandlingen, men som LIS1 kommer du til å møte pasienter som får palliativ kjemoterapi. Det forventes ikke at du har detaljert kunnskap om medikamentene som brukes, men du bør ha en viss oversikt over hovedgruppene av medikamenter og de viktigste bivirkninger som disse kan gi.

Læringsmål