Psykiske reaksjoner og tilstander ved uhelbredelig kreftsykdom

Kari har brystkreft og kommer til kontrolltime på sykehuset. Du vet hun nettopp har fått påvist progresjon under pågående tumorrettet behandling. På ESAS scorer hun 4 eller høyere på smerte, slapphet, matlyst, depresjon, angst og velvære. Hun ber om mer sovemedisin. Hvordan går du frem i samtalen? Hvordan skal du best hjelpe henne nå?

I denne leksjonen skal du lære om diagnostikk og standard behandling av de vanligste psykiske lidelsene hos pasienter med langtkommet kreftsykdom.

For de fleste vil det å få eller leve med en kreftsykdom innebære en opplevelse av tap eller trussel om tap. Det er derfor vanlig å være bekymret, ha søvnvansker, oppleve uro og tristhet. Slike psykiske reaksjoner er normalt. Det er derfor viktig å kunne skille mellom psykiske symptomer som «normalreaksjoner» og når de er ledd i en psykisk lidelse. Psykiske forhold påvirker livskvaliteten i stor grad. For at den skal bli så god som mulig, må legen ha innsikt i pasientens psykiske tilstand. Uoppdagede psykiske lidelser er en unødvendig belastning for pasienten og de pårørende. Du skal ikke undervurdere din rolle som terapeut i samtale med pasienter. At legen viser interesse for pasientens og de pårørendes situasjon, hvordan de har det og hva de tenker kan være til hjelp, kan ha positive effekter for pasienten og dermed redusere behovet for medikamentell symptomlindring.

Læringsmål

  1. Kunnskap om forskjellen mellom psykiske symptomer og psykisk lidelse
  2. Kunnskap om de vanligste psykiske lidelsene hos pasienter med kreftsykdom
  3. Kjennskap til standard behandling av de vanligste psykiske lidelsene hos pasienter med kreftsykdom
  4. Ferdighet: Hvordan kartlegge pasientens psykiske tilstand gjennom samtale

Psykiske symptomer vs. psykisk lidelse

Et symptom er en subjektiv opplevelse som kan være forbigående eller varig. Symptomer kan være fysiske (smerte), psykiske (nedstemthet) eller en blanding (trøtthet/fatigue).

Enkeltstående psykiske symptomer betyr ikke at personen har en psykisk lidelse. En psykisk lidelse er karakterisert av et knippe av symptomer med en viss intensitet og varighet og som påvirker funksjon i dagliglivet. Å skille mellom situasjonsbestemte psykiske symptomer og psykiske lidelser er derfor viktig. For å slå fast om det foreligger en psykisk lidelse, må du vurdere følgende:

NORMALREAKSJONTYPISK FOR PYSKISK LIDELSE
IntensitetLavere symptomintensitetHøyere symptomintensitet
VarighetKortere varighetLengre varighet
VariasjonMer påvirkelig av ytre forholdMindre variasjon
Påvirkning av funksjonMindre påvirkning av funksjonStørre påvirkning av funksjon
Pasientens oppfatningBekrefter at normalt, selvfølelsen rammes ikke like myeSymptomene oppleves som fremmede

De vanligste psykiske lidelsene hos pasienter med uhelbredelig kreftsykdom

Delirium – akutt hjernesvikt

Delirium er en organsvikt der hjernen er organet som svikter på grunn av andre underliggende tilstander hos pasienten. Delirium kjennetegnes av rask (timer til dager) oppstått kognitiv svikt, forvirring, svingende bevissthetsnivå, forstyrret søvnrytme og enten redusert eller økt psykomotorisk tempo, samt syns- eller hørselshallusinasjoner. Den viktigste oppgaven er å avdekke og korrigere utløsende årsaker. Hos pasienter med langtkommet kreftsykdom er de hyppigste utløsende årsakene medikamenter (opioider, kortikosteroider), smerter, dehydrering, infeksjoner, elektrolyttforstyrrelser, hypoksi. Urinretensjon er en ikke sjelden utløsende årsak!

Denne filmen forklarer hva delirium er:

Denne filmen beskriver screening/kartlegging av delirium og fare for delirium:

Behandling: Det viktigste er å identifisere og korrigere utløsende faktorer. Det kan være krevende og hos de fleste pasienter finnes flere enn en. Tilrettelegging av pasientens omgivelser kan både forebygge og bedre tilstanden (stimulusbegrensing, gode lysforhold, opprettholde døgnrytme, mest mulig kjente personer/objekter). Antipsykotika kan gis ved markert agitasjon for å dempe psykomotorisk uro, tankevirksomhet og hallusinasjoner. Førstevalg er haloperidol, 0,5 -2 mg inntil x 4/døgn, evt. 0,5 mg iv hver halve time inntil effekt. Se Norsk legemiddelhåndbok for råd om dosering.

Pasienter med delirium er ikke samtykkekompetente. Tvangstiltak kan derfor anvendes hvis det er til beste for pasienten.

Tilpasningsforstyrrelse

En tilpasningsforstyrrelse karakteriseres av depressive symptomer, angstsymptomer eller en kombinasjon av de to. Atferdsendring kan forekomme, men er mindre vanlig. Symptomene skal ikke være ledd i en annen psykisk lidelse. De skal ha oppstått i forbindelse med en belastende hendelse, og reaksjonen skal være sterkere enn forventet. Grensene mellom normalreaksjon og tilpasningsforstyrrelse er flytende, og i praksis vil en legge vekt på symptomintensitet, varighet og funksjonsnivå. Forstyrret søvn sees ofte, men funksjon i dagliglivet er ikke særlig nedsatt.

Behandling: For pasienter med tilpasningsforstyrrelse er samtaler om belastningene og de vanskelige følelsene den viktigste behandling. Dette kan dempe håpløshet og styrke mestring. «Bredspektret» lindrende behandling med vekt på symptomlindring, psykososial støtte og avlastende tiltak er viktig. Ved uttalt uro kan man bruke benzodiazepiner med kort halveringstid (oksazepam) for en kort periode. Det kan også være aktuelt med korttidsbruk av hypnotika hvis søvnforstyrrelser er til stor belastning for pasienten.

Angstlidelser

Panikklidelse eller panikkanfall kan debutere i forbindelse med en kreftsykdom og kjennetegnes av kortvarig, intens frykt eller ubehag der >4 av følgende symptomer utvikles brått og når topp ila 10 minutter:

Generalisert angstlidelse kjennetegnes ved økt indre spenning, nervøsitet eller generell uro, manglende evne til å slappe av og kroppslig ubehag, for eksempel muskulær spenning eller ubehag i magen. De fleste kreftpasienter har periodevis angstsymptomer i forløpet av kreftsykdommen uten at det foreligger generalisert angstlidelse.

Behandling: Angstsymptomer kan opptre som ledd i angstlidelser, men også ved andre lidelser som tilpasningsforstyrrelse og depresjonslidelse. Differensialdiagnostikk er derfor viktig. Eventuell medikamentell behandling må velges ut fra bakenforliggende tilstand. Hvis angst opptrer i forbindelse med en depresjonslidelse, anbefales et antidepressivum med sedativ effekt. Det kan også være aktuelt å supplere med anxiolytikum i en kort periode. Ved uttalte panikkanfall kan diazepam være indisert, se Norsk legemiddelhåndbok for råd om dosering.

Depresjon

For å skille en depresjonslidelse fra depressive symptomer må symptomenes intensitet, varighet, variasjon og konsekvenser for funksjon i hverdagen vurderes. En pasient med en depressiv lidelse har over en tidsperiode opplevd manglende evne til å glede seg over ting vedkommende har pleid å glede seg over (anhedoni) og/eller hatt nedsatt stemningsleie. For å stille diagnosen depresjonslidelse, må minst ett av disse to symptomene ha vært tilstede mer enn halvparten av tiden de siste to ukene. Dette er hovedkriteriene for depresjon.

Andre symptomer (tilleggskriterier) kan være:

Fatigue (tretthet), søvnvansker og vekttap kan også være ledsagende symptomer ved depresjon, men for kreftpasienter kan disse symptomene være en følge av sykdom eller behandling eller begge deler. De egner seg derfor ikke for å vurdere pasientens nivå av depressive symptomer. Vær oppmerksom på at også angstsymptomer er vanlige ved depresjon.

Denne filmen gir et godt innsyn i hva en depresjon kan innebære:

Behandling: ”Bredspektret” lindrende behandling med symptomlindring, psykososial støtte og fokus på funksjoner som mestres, er grunnleggende og skal alltid gjennomføres. Antidepressiva har god effekt på depresjonslidelse. Foreliggende studier gir ikke grunnlag for entydige råd om valg av preparat, og bivirkningsprofil er gjerne avgjørende. Pasienter som får opioider, har ofte gastrointenstinalt ubehag som kan forsterkes av SSRI-preparater. Fordi mianzerin og mirtazepin ikke gir de samme gastrointenstinale bivirkningene, tolereres disse ofte bedre. Mianserin og mirtazepin har dessuten sedativ og hypnotisk effekt. Se Norsk legemiddelhåndboknorsk legemiddelhåndbok for råd om dosering.

Det er vanlig praksis at symptomene har vært stabile eller blitt forverret siste to uker før det tilbys antidepressiva.

Ved psykotiske symptomer eller selvmordsfare skal pasienten alltid henvises til psykiatrisk vurdering!

Psykologisk behandling

Gode studier av ikke–farmakologisk behandling av psykiske lidelser hos kreftpasienter er fåtallige. Anerkjente og veldokumenterte behandlingsformer, som kognitiv terapi og meningsbasert psykoterapi, har elementer som effektivt kan benyttes i samtaler med pasienter som har kreft, også til de med langtkommet sykdom. Ved tilpasningsforstyrrelse og plagsomme psykiske symptomer kan støttesamtaler med fokus på sortering av følelser og mestring være effektivt. Pasientens forventede levetid og ønsker om behandling bør inngå i en vurdering av tiltak.

Hvordan kartlegge pasientens psykiske tilstand

Psykiske symptomer skal kartlegges på vanlig måte (se egen leksjon om systematisk symptomkartlegging). Dersom du mistenker psykiatrisk lidelse, må du kartlegge dette nærmere.

Den viktigste diagnostiske metoden er samtalen med pasienten. Vi vet at pasienter ikke tar opp psykiske forhold med legen med mindre legen viser interesse eller aksept for det. Pasienter reagerer ofte ubevisst på legens signaler om at disse er viktige personer med mange oppdrag og lite tid. I samtalen er det derfor viktig å ha en aktiv og lyttende holdning. Gi pasienten en åpning for å snakke om hvordan situasjonen oppleves. Si for eksempel: «Dette høres ugreit ut. Vil du fortelle meg hvordan dette er for deg?».

Still gjerne enkle, åpne spørsmål om hvordan pasienten har det, om hvordan sykdommen påvirker ham/henne. Du kan også spørre direkte om engstelse, bekymring og humør. Diagnosekriteriene kan benyttes som utgangspunkt for innholdet i et intervju.

Spørreskjema kan brukes til å understøtte diagnosen og evt. til å overvåke effekt av behandlingen, men de kan ikke erstatte samtaler. Høy score på mange symptomer på ESAS kan være et tegn på underliggende depresjon og/eller angst, selv om pasienten ikke scorer høyt på disse to symptomene. Her ser du to eksempler på hvordan score på ESAS kan se ut hos pasienter med depresjonslidelse:

  1. Viser høy score på mange symptomer, inkludert angst og depresjon.
  2. Viser høy score på de fleste symptomene, men score null og lav score på depresjon og angst.
  3. Hvis pasienten avdekker at han eller hun plages av psykiske symptomer, intervjuer du videre for å kartlegge

    1-2 samtaler av 15-30 minutters varighet bør være nok for å kunne ta stilling til om det foreligger en psykisk lidelse og danne grunnlag for videre tiltak.

    Om pasienten har rapportert høy score (over eller er lik 4) på angst og/eller depresjon eller også på ”velværespørsmålet” i ESAS, kan du bruke den som innfallsvinkel til å snakke om pasientens psykiske tilstand: «Jeg ser du har skåret x på y; kan du fortelle litt mer om det?»

    Det er også viktig å huske på at leger har en tendens til å undervurdere sin egen rolle og den positive betydningen det kan ha for pasienten at legen viser alminnelig omtanke og interesse for vedkommende.

    Forslag til hva du kan si

    Enkel bekreftelse kan anerkjenne bekymring og negative emosjoner:

    For videre utforsking av symptomene:

    Hvordan kan du hjelpe Kari?

    Fra ESAS får vi inntrykk av at Kari har en høy symptombyrde. Det kan indikere underliggende psykiske symptomer utover det ESAS kan avdekke. Siden hun konkret ber om mer sovemedisin, bør du la Kari fortelle mer om hvordan søvnvanskene hennes arter seg. Få frem hennes tanker om hvorfor hun opplever sine søvnvansker og hva som kan være den beste tilnærmingen for henne. Spør om hva hun sitter igjen med etter forrige kontroll da hun fikk vite om progresjon – hvordan oppfattet hun dette? Si at mange opplever engstelse når de får beskjed om progresjon. Har hun opplevd det? Er det noe konkret hun bekymrer seg for? Hvordan ser hun på den nærmeste tiden fremover? Hypnotika kan være indisert i slike situasjoner, men en tilnærming hvor du også lar pasienten med egne ord få fortelle om situasjonen sin kan i seg selv virke terapeutisk, lette symptomene og avdekke flere behandlingsalternativer.

    Oppsummering

    De vanligste psykiske lidelsene hos pasienter med langtkommet kreftsykdom er depresjonslidelse, angstlidelser, delirium og tilpasningsforstyrrelse. Livskvaliteten preges i stor grad av psykiske forhold, men pasienter er gjerne tilbakeholdne med å fortelle spontant om psykiske plager. Derfor er det viktig at pasienters psykiske tilstand rutinemessig undersøkes gjennom samtale, og at det settes i gang tiltak når det er aktuelt. At legen er interessert i hvordan pasienten og pårørende har det oppleves ofte svært positivt. Kun noen få psykofarmaka kan være aktuelle, og det er stort sett de samme preparatene som brukes av somatisk friske pasienter. Psykologiske intervensjoner har trolig også effekt, men er relativt lite studert.