Anamnese

Anamnesen er et svært viktig diagnostisk verktøy. Gjennom en god anamnese får man holdepunkter for hvilke diagnoser og differensialdiagnoser som bør vurderes for den aktuelle pasienten. Deretter bekrefter man dette ved hjelp av den kliniske undersøkelsen og eventuelle tilleggsundersøkelser.

I anamnesen er det viktig å få et bilde av om dette er noe som har kommet akutt eller over lengre tid. Hvis skaden har kommet akutt, er mekanismen bak skaden veldig relevant. Det kan gi oss en god pekepinn på hvilke strukturer som er skadet.
Tabellen viser aktuelle differensialdiagnoser for skader i albuen. Disse kan det være lurt å ha i bakhodet når man undersøker pasienten.
Akutte skader i albue og underamAlbueskader etter overbelastning
Vanligst Andre skader Må ikke overses
ForstuingRuptur av lig. collaterale ulnareRuptur av lig. collaterale radiale
AlbueluksasjonOlecranonfraktur
Distal bicepssenerupturMonteggia-, Essex-Lopresti-
og Galeazzi-frakturer
TricepssenerupturAkutte kar- og nerveskader
Akutt olecranonbursitt
Suprakondylær/intraartikulær
humerusfraktur
Proksimal radiusfraktur
Fyseale og apofyseale frakturer
Frakturer i underarmen
Vanligst Andre skader Må ikke overses
Radial epikondylalgi (tennisalbue)TricepstendinopatiStressfraktur i ulna
Ulnar epikondylalgi (golfalbue)Posteromedialt
impingementsyndrom
Radialisnevropati
Kronisk olecranonbursittMedianusnevropati
UlnarisnevropatiKronisk kompartmentsyndrom
Bruskskader
Panners sykdom
Osteochondritis dissecans
Posttraumatisk stivhet
 
 

Praktisk gjennomføring


Aktuelt

Sykdomsdebut

Det er hensiktsmessig å skille mellom akutte og kroniske skader i albueregionen. Differensialdiagnosene er ulike og den kliniske undersøkelsen vil bli noe forskjellig.

Skademekanisme

Ved akutte skader er skademekaqnismen svært viktig. I mange tilfeller vil den kunne si oss hva slags skade som foreligger.

Smerte

Debut:
Startet smertene akutt, eller har de kommet gradvis?

Variasjon:
Spesielt ved belastningslidelser vil det være hensiktsmessig å kartlegge i hvilke situasjonener smertene kommer og i hvor stor grad smertene plager pasienten.

Lokalisasjon:
Er smertene lokalisert diffust i leddet, eller til et eller flere spesifikke punkter?

Intensitet:
Det er også vanlig å kartlegge smerteintensiteten. Da benyttes ofte VAS – visuell analog skala hvor man ber pasienten gradere smerten fra 0 til 10, hvor 0 er ingen smerte og 10 er verst tenkelige smerte. Kartlegg VAS både i ro og under belastning.

Andre symptomer og tegn

Hevelse:

Instabilitet:
Flere skader i albueleddet gir instabilitet. Eksempler på slike skader er: ruptur av kollateralligamentene (oftest det laterale),en ustabil fraktur, fraktur i caput radii eller albueluksasjon. Ofte kan flere av disse skadene oppstå samtidig. Instabilitet bør alltid tilses av en ortoped. Langvarig lateral epikondylalgi kan føre til posterolateral rotasjonsinstabilitet pga. svekkelse av det laterale ligamtkompleks.

Låsning:
Man skiller mellom opphakninger og låsning:

Som regel er både opphakninger og låsninger forbigående. Mens opphakninger varer sekunder til minutter, kan låsningene vare i flere dager.

Sosialt/hereditet

Det er nødvendig å danne seg et helhetlig bilde av pasienten. Informasjon om for eksempel yrke og trenings- og aktivitetsmønster kan gi mye kunnskap hvorfor pasienten har blitt skadet, og hvor mye dette plager pasienten i dagliglivet. Dette er spesielt viktig når man videre skal vurdere hva slags behandling pasienten skal få.

Tidligere sykdommer og skader

Tidligere skader i albueregionen kan ha betydning for pasientens nåværende plager. Skade på leddbånd kan gi kronisk instabilitet. Både kronisk instabilitet og intraartikulære frakturer øker risikoen for framtidig artrose. Om pasienten har vært mye plaget med tendinitt er vedkommende mer utsatt for seneruptur ved et senere tidspunkt.

Hvis pasienten har hatt en tidligere skade i albuen, prøv å få fram:


Diagnostisk tankegang

Det første man bør avgjøre er om albueplagene skyldes en akutt skade eller om plagene er av mer kronisk art.

Ved en akutt skade bør man undersøke albuen så godt det lar seg gjøre. Husk alltid å sjekke distal status. Radial puls og en fullstendig nevromuskulær vurdering med test av både motorikk og sensorikk bør være med. Hvis det har oppstått hevelse i leddet i løpet av de første 24 timene etter skade, er dette mest sannsynlig hemartros og kan gi mistanke om intraartikulær eller suprakondylær fraktur. Hvis pasienten har begrenset bevegelsesutslag, aksefeil, indirekte palpasjonsomhet, stor instabilitet eller hemartros bør vedkommende sendes til røntgen og eventuelt en ortoped.

Ved kroniske albuesmerter bør man prøve å kartlegge i hvilke situasjoner smertene oppstår og hva slags belastning albuen utsettes for. Undersøk leddet med tanke på de strukturer du tenker at kan være affisert. Husk at skader i skulder og håndledd også kan gi smerter i albuen.

Tidligere albueskader og skademekanismen bak disse vil være relevant med tanke på senvirkninger. Tenk lokalsasjon og anatomisk struktur for å finne diagnosen.