Ved klinisk undersøkelse finner man ømhet ved palpasjon av ligamentet og hevelse under mediale malleol. Det finnes ingen direkte test for å undersøke om lig. deltoideum er intakt. Ofte vil man ta et røntgen og gjøre syndermosetester for å utelukke skade på disse. Hvis disse undersøkelsene er negative behandler man med PRICE-prinsippene og fysioterapi. Det tar ofte lang tid før pasienten er tilbake i full funksjon.
Noen pasienter har en mekanisk eller funksjonell instabilitet i ankelen som gjør at de ofte får inversjonstraumer. Ved mekanisk instabilitet vil ett eller flere av de laterale ligamentene være forlenget, ofte på grunn av en tidligere ruptur. Disse vil ofte ha positiv fremre skuffetest. Ved funksjonell instabilitet vil pasienten ha dårlig leddsans, slik at vedkommende oftere tråkker over. Dårlig sansemotorisk funksjon kan testes ved balansetest.
Hensikten med fremre skuffetest er å vurdere stabiliteten til lig. talifibulare anterius ved å bevege talus framover i forhold til tibia.
![]() |
![]() |
Eversjonstraume | Inversjonstraume |
Balansetest
I dag behandles både mekanisk og funksjonell instabilitet i ankelen med stabilitetstrening. Tidligere behandlet man totalrupturer med gips og immobilisering, mens partielle ble behandlet med fysioterapi og trening. Nyere forskning har vist at fysioterapi gir like god rehabilitering av totale rupturer som gips. Derfor foretrekker de fleste leger å henvise til fysioterapi ved alle laterale ligamentskader. Som regel heles ligamentet av seg selv etter 6-12 uker og operasjon er sjeldent nødvendig.
Mange kan ha problemer med instabilitet i ankelen i lang tid etterpå. Disse pasientene kan ha fordel av å trene opp stabilitetsmuskulaturen rundt ankelleddet.
Achillessenen
Achillessenen er en samlesene for m. soleus og m. gastrocnemius. Disse musklene gjør oss i hovedsak i stand til å plantarflektere foten.
Ved en totalruptur av achillessenen vil man ofte høre et smell i skadeøyeblikket. Vedkommende får problemer med å gå normalt og spesielt tågange vil være vanskelig. Ruptur forkommer hyppigst hos utøvere innen ballidretter som er preget av raske retningsendringer og hopp. Eksempler på slike idretter er tennis, badminton, squash og fotball.
Ved undersøkelse vil man framprovosere smerter ved palpasjon og det er ofte mulig å palpere et søkk eller en diskontinuitet av senen. Diagnosen bekreftes ved Thompsons test.
Skademekanismen er som regel utadrotasjonstraume i en fastlåst støvel, for eksempel slalomsko, skøyte eller lignende. Det mest vanlige er nok syndesmoseskader ved ankelfrakturer. Pasienten vil oppleve hevelse og palpasjonsømhet over syndesmosen og det vil være smertefullt å dorsalflektere foten. Klemmetest og utadrotasjonstest er to gode tester for syndesmoseskader som begge søker å stresse syndesmosen ved å skille tibia og fibula fra hverandre.
![]() |
![]() |
Normal syndesmose | Syndesmoseskade sett forfra |
Squeeze test
I akuttfasen behandles skaden med PRICE-prinsippene. Partielle rupturer immobiliseres med gågips i 2 uker. Totale rupturer krever kirurgisk behandling.
Akutt ankel
Sirkulasjon: Palper a. dorsalis pedis (ADP) og a. tibialis posterior (ATP) på henholdsvis dorsalsiden av foten og bak mediale malleol. Man kan også sjekke kapillærfylningen. Dersom man ikke finner pulsen kan det tyde på en avrevet arterie. Dette er en alvorlig skade og pasienten bør sendes som øyeblikkelig hjelp til nærmeste sykehus.
Innervasjon: Vi har hovedsakelig to nerver som er viktig i fot og ankel. N. fibularis communis deler seg i to like nedenfor fibulahodet. Den ene grenen dykker ned i dypet og blir til n. fibularis profundus. Denne nerven innerverer ekstensorgruppen og et lite hudområde mellom 1. og 2. tå. Skade på denne nerven kan føre til dropfot og det er derfor svært viktig å sjekke at funksjonen er intakt. Den letteste måten å teste denne nerven er å teste for ekstensjon på stortåa. N. fibularis superficialis innerverer fibularismuskularturen samt sensorikk på dorsalsiden av foten. N. tibialis er en forlengelse av n. ichiadicus og løper ned på dorsalsiden av leggen og bak mediale malleol. Denne nerven innerverer alle musklene på dorsalsiden av leggen samt musklene under fotsålen. Den har sensorisk område under foten.
![]() |
![]() |
Sirkulasjon | Innervasjon |
Ved undersøkelse vil pasienten være palpasjonsøm over 5. metatars med hevelse som kommer etterhvert. Diagnose stilles med røntgen. Avulsjonsfrakturer som ikke er dislosert kan behandles konservativt hvor immobilisering kun er nødvendig hvis pasienten har smerter. Jones-fraktur kan behandles med gips og immobilisering dersom frakturen ikke er dislosert. Hvis den er dislosert vil det være nødvendig med operasjon. Stressfrakturer bør alltid vurderes for kirurgisk fiksering.
Når det kommer til ankelfrakturer er det vanligst med fraktur i laterale malleol. Frakturene klassifiseres etter Weber A, B og C . Type B kan ha syndesmoseskade, mens type C nesten alltid har en syndesmoseskade. Udisloserte Weber A fraktuer i anatomisk leie behandles konservativt med gips. Weber B behandles også konservativt så sant ankelen står fint i ledd. Hvis en Weber B-fraktur er forskjøvet i ankelgaffelen eller fragmentet er veldig dislosert vil kirurgi som regel bli nødvendig. Ved Weber C frakturer er det som nevnt ofte syndesmoseskade, og da vil kirurgi være indisert.
Andre frakturer som kan forekomme er brudd av mediale malleol, samt at man noen ganger kan få et bakre fragment fra bakre del av tibia.
Palper følgende:
![]() |
![]() |
![]() |
Normal ankel forfra | Weber A-B-C frakturer | Frakturer i 5. metatars |
Ved undersøkelse vil pasienten få smerter anteromedialt i ankelleddet ved dorsalfleksjon. Hvis man palperer leddspalten samtidig vil dette gi økte smerter.
Bakre impingement skyldes inneklemming mellom talus og tibia på baksiden av ankelen. Forsert plantarfleksjon kan gi osteofyttdannelse bak på talus eller en benbit kan løsne og danne et løst fragment bak i leddspalten. Pasienten har ofte smerter i forsert plantarfleksjon og er øm i området bak fibularissenene.
Ved undersøkelse vil pasienten få smerte baktil ved kraftig plantarfleksjon.
![]() |
I subakutte tilfeller kan man førsøke NSAIDs og kortisoninjeksjon som behandling. Dersom det er mye osteofytter vil kirurgisk intervensjon være indisert og pasienten bør henvises til en ortoped. Ofte vil man da gå inn artroskopisk og fjerne osteofyttene.