Bevegelighet og muskelstyrke

Aktiv bevegelighet

Ved testing av aktiv bevegelighet ber man pasienten utføre en rekke bevegelser selv og sammenligner de to hendene. Man ønsker å kartlegge bevegelsesinnskrenkning og eventuelle ledsagende smerter. Undersøkelse av bevegeligheten i hånden kan gjøres veldig komplisert hvor man måler leddutslag for alle ledd, eller det kan gjøres veldig enkelt. Vi velger her å gå for den enkle varianten.
Hvis den aktive bevegeligheten er nedsatt går vi videre og tester den passive bevegeligheten.

Praktisk utførelse

Ikke nødvendig å gå videre med passiv hvis aktiv er normal
Knytte hånden Gripe hånd Strekke ut fingre Pinsettgrep
 
Nøkkelgrep Opposisjon Håndleddsfleksjon Håndleddsekstensjon
 
Ulnardeviasjon + Radialdeviasjon Underarmsrotasjon: nullposisjon Underarmspronasjon Underarmssupinasjon

Passiv bevegelighet

Ved testing av passiv bevegelighet er det du som gjør bevegelsen for pasienten, slik at pasientens muskulatur ikke jobber aktivt. Det er unødvendig å teste passiv bevegelighet for alle leddene i hånden. Man tester kun de leddene hvor aktiv bevegelighet var nedsatt. Husk å sammenligne med frisk side.

Hvis aktiv bevegelighet er nedsatt, men passiv normal, er det stor sannsynlighet for at det er patologi i den nevromuskulære enheten. Altså at det er muskulatur, sener eller nerver som er skadet. Hvis både aktiv og passiv bevegelighet er nedsatt kan dette skyldes artrogene forhold som for eksempel artrose eller reumatoid artritt. En annen tilstand som gir innskrenket bevegelighet, er Dupuytrens kontraktur. Bindevevet i palmarfascien hypertrofierer først og skrumper deretter. Derved trekkes fingeren inn i bøyestilling.

Som nevnt tidligere er det ikke nødvendig å teste passiv bevegelighet i hele hånden, kun de leddene du mistenker at er affisert. Her er et forslag til hvordan du kan teste de ulike leddene i hånden passivt.

Praktisk utførelse

Distale radioulnarledd:
Pronasjon og supinasjon:
Håndleddet:
Fleksjon og ekstensjon: Ulnar- og radialdeviasjon:
Tommel:
Fleksjon og ekstensjon:

Rotleddet er det viktigste leddet i tommelen og gjør det mulig for tommelen å utføre bevegelsene adduksjon, abduksjon og opposisjon.

Adduksjon og abduksjon:

Opposisjon:
2. til 5 finger:
Nullstilling for 2. til 5. finger vil si at lengdeaksen gjennom metacarpalknokkelen danner en rett linje med lengdeaksen gjennom de tilstøtende falanger. Underarmen er supinert.

Abduksjon og adduksjon:

Fleksjon og ekstensjon:

Muskelstyrke

Testing av muskelstyrke brukes ikke i så stor grad når man undersøker hendene som for kne, skulder og de andre leddene i bevegelsesapparatet. Mest aktuelt kan styrketesting være ved nervelammelser.

Senetester

Hvis man mistenker at bøye- eller strekkesener er skadet, må man gjøre en systematisk test av mulige affiserte sener. Typisk skademekanisme er sårskader i hånd eller underarm. Det kan også skje avrivninger, ved for eksempel ved kraftig hyperekstensjon.

Bøyesener

Det er ikke nødvendig å teste alle bøyesenene, kun dem man mistenker har fått en skade. M. flexor digitorum profundus bøyer ytterleddene for 2. til 5. finger, mens m. flexor pollicis longus bøyer tommelens ytterledd. M. Flexor digitorum superficialis bøyer midtleddet for 2.-5. finger. De er individuelt innerverte og fungerer hver for seg i motsetning til profundus som henger sammen. Superficialis er derfor viktig for finmotorikken, mens profundus er viktig for gripestyrken. Superficialissenene kan skades selv om profundus er intakt. Pasienten er i stand til å bøye fingeren fordi profundus også bøyer midtleddene. Man må derfor undersøke spesifikt på superficialis for å oppdage en skade på senen.

Praktisk utførelse

Profundussenene og m. flexor pollicis longus:
  • Be pasienten om å knytte hånden
  • Om man ser bøyeutslag i ytterleddene, er senene til m. Flexor digitorum profundus i kontinuitet.
  • Det samme gjelder på tommelen for m. Flexor pollicis longus.
  • Hvis man er usikker kan undersøker stabilisere midtleddet og be pasienten bøye fingeren
Superficialissenene:
  • Hold tre fingre strake og la pasienten prøve å bøye en fjerde finger.
  • Ved å holde tre av fingrene strake vil man inaktivere profundussenene, som henger sammen ved håndleddet.
  • Derfor vil pasienten kun ha mulighet til å bøye fingeren ved hjelp av superficismuskulaturen.
Håndleddsbøyerne:
  • Bøy håndleddet mot motstand
  • Palper m. flexor carpi radialis og ulnaris og eventuelt også palmaris longus.
  • Sammenlign med frisk side

Strekkesener

M. extensor digitorum communis strekker grunnleddene. 2. og 5. finger har i tillegg egne strekkesener. En mulig skade av strekkesenene er drop-finger. Typisk skademekanisme er aksial belastning som river over strekkeapparatet på dorsalsiden av ytterleddet. Da vil man ofte se at det er kun ytterleddet som henger ned. Intrinsic muskulaturen (irnterossiene og lumbrikaler) strekker ytter- og midtleddene samtidig som de bøyer fingrenes grunnledd. Dette er en svært viktig funksjon for å posisjonere fingrene før kraftgrepet, som gjennomføres av de lange senene med muskulatur proksimalt i underarmen (ekstrinsic). Om intrinsic ikke fungerer, vil fingrene bare krølle seg opp fra distalt, og man klarer ikke å gripe rundt noe som helst. M. extensor pollicis longus strekker tommelens ytterledd. Sammen med m. abductor pollicis longus (fester seg på første metacarp) og extensor pollicis brevis (fester seg på grunnfalangen) avgrenser disse den såkalte anatomiske snusdåsen, som kommer frem når tommelen strekkes ut.

Praktisk utførelse

Fingerstrekkerne:
  • Be pasienten strekke alle fingrene for å teste m. extensor digitorum communis
  • Be så pasienten strekke 2. og 5. finger alene.
Fingerstrekkerne, finger 2-5 Fingerstrekkerne, finger 2 og 5
Tommelen:
  • Pasienten har hele håndflaten liggende på bordet
  • Be pasienten deretter om å løfte tommelen fra underlaget

Håndleddsstrekkerne:
  • Strekk håndleddet mot motstand
  • Palper m. extensor carpi radialis brevis, longus og m. extensor carpi ulnaris.
  • Extensor carpi ulnaris ligger langt ulnart, på siden av ulnahodet, og det kan ofte være hensiktsmessig å be pasienten ulnardeviere samtidig med ekstensjonen
Håndleddsstrekkerne, radialsiden Håndleddsstrekkerne, ulnarsiden