Anamnese

Anamnesen er et viktig diagnostisk verktøy. Gjennom en god anamnese får man holdepunkter for hvilke diagnoser og differensialdiagnoser som bør vurderes for den aktuelle pasienten. Deretter bekrefter man dette ved hjelp av den kliniske undersøkelsen og eventuelle tilleggsundersøkelser. I anamnesen er det viktig å få et bilde av om dette er noe som har kommet akutt eller over lengre tid. Hvis skaden har kommet akutt kan smerteangivelsen gi oss en god pekepinn på hvilke strukturer som er skadet.

For hofte har man ulike differensialdiagnoser utifra alder. Hos barn er epifysiolyse, Calvé-Legg-Perthes, juvenil ideopatisk artritt og septisk artritt blant de diagnosene vi tenker på. Disse er det viktig å diagnostisere raskt, ellers kan leddet bli helt ødelagt. Hos spedbarn screener vi nå for hofteleddsdysplasi slik at disse som regel behandles før hofteplagene kommer.

Hos ungdom og unge voksne er FAI (femoroacetabulær impingement) en skade man har blitt mer oppmerksom på de senere årene. Endel av muskulaturen i mage og hofteregionen er også utsatt for strekk og rupturer som kan gi irritasjon.

Hos eldre pasienter er artrose i hofta vanlig. Eldre pasienter er også i større grad utsatt for lårhalsbrudd (FCF) og bekkenfrakturer. Kreft debuterer sjelden som primærtumor i hofta, men metastaser er ikke uvanlig.

Praktisk gjennomføring


Aktuelt

Sykdomsdebut:

Er dette noe som har kommet akutt, eller har det kommet over tid? Ved akutte smerter spørr om det har vært et traume. Akutte smerter uten noe åpenbart traume kan for eksempel skyldes stressfraktur i bekkenregionen, infeksjon eller artritt.

Hvis plagene har kommet over tid bør man finne ut når de startet. Hvordan har progresjonen vært? Har det vært like vondt hele tiden? Har det vært gode og dårlige perioder eller en jevn forverring?

Skademekanisme:

Skademekanismen er viktig og kan hjelpe oss å stille diagnosen.

Smerte:

Debut:
Variasjon:

Lokalisasjon:

Andre symptomer og tegn:

Stivhet:

Stivhet er spesielt aktuelt ved coxartrose og ankolyserende spondylitt (Bekhterevs sykdom). Ved coxartrose vil pasienten ha redusert bevegelsesutslag for innadrotasjon, fleksjon og abduksjon. Stivheten på morgenen går ofte over, eller blir bedre ved bevegelse. For ankolyserende spondylitt er stivhet som symptom på artritt i hofteleddet mest uttalt hos kvinner.

Sosialt/hereditet

Det er viktig å få et helhetlig bilde av pasienten, både for å kunne stille diagnose, men også for å kunne råde pasienten i forhold til behandling. Her er noen ting man bør spørre om:

Tidligere sykdommer og skader

Tidligere traumer og skader i hofte og bekken kan spille en rolle for det aktuelle. For eksempel er pasienter med hofteleddsdysplasi, Calvé-Legg-Perthes, reumatoid artritt og ankolyserende spondylitt mer utsatt for artrose i hofteleddet.

Har pasienten tidligere hatt et brudd i hofteregionen? Hva slags behandling ble gjort?