Bevegelighet og muskelstyrke

Test av bevegelighet er en viktig undersøkelse for hofteleddet, da nedsatt leddutslag ofte er ett funn på noe som er feil. Aktiv og passiv bevegelighet skiller på om det er leddet eller musklene som beveger leddet som er affisert. Man starter alltid test av bevegelighet fra 0- stilling :

Hofteleddet er et svært mobilt kuleledd, dets bevegelsesutslag er følgende:

Grunner til økt bevegelighet i hofta kan være skade på ligamentene som er innbakt i kapselen i hofteleddet, eller medfødt bindevevssykdom (Ehlers-Danlos, Marfan)

Det er flere strukturer som kan gi innskrenket bevegelighet i hofteleddet. Vi skiller gjerne mellom de tilstandene som følger et kapsulært mønster og de som ikke gjør det.

Bevegelsesinnnskrening som følge av et kapsulært mønster:

Typiske røntgenfunn ved artrose forsnevret leddspalte, osteofytter (benpåleiringer),cyster i beinvevet og subchondral sklerose.

Bevegelsesinnskrenkning som ikke følger et kapsulært mønster:

Aktiv bevegelighet

Ved test av bevegelighet, starter man alltid med aktiv bevegelighet. Hvis den er normal er det ikke nødvendig å teste passivt. Aktiv beveglighet kan for hofteleddet i stor grad bestemmes ved gange/huksitting og Trendelenburgs test, selv om det ikke avslører manglende bevegelse til ytterstilling.

Pasienten ligger i ryggleie:

Pasienten ligger i mageleie:

Passiv bevegelighet

Hvis aktiv bevegelighet er nedsatt, går man videre med passiv bevegelighet. Det er viktig å merke seg bevegelsesutslagene for alle bevegelsene samt sammenligne med frisk side. Er det bilateral lidelse må man kunne normale leddutslag.
 
 
Fleksjon:

Abduksjon og adduksjon:

Innadrotasjon og utadrotasjon:

Ekstensjon:

Muskelstyrke

En muskelstyrkeundersøkelse gir informasjon om funksjonen i den aktuelle muskelen med sener og bursaer samt funksjon i det sentrale og perifere nervesystemet. Under muskelstyrketesting er man på jakt etter to ting: Svekket kraft kan ha flere årsaker. Det kan være patologi i den aktuelle muskelen eller senen. Svekket kraft kan også kan komme av patologi i det sentrale eller det perifere nervesystemet. Man oppgir svekket kraft etter Oxford skala fra 0-5 der 0 er paralyse og 5 er full kraft mot motstand.

Eventuelle muskelsmerter skal kunne tilbakeføres til muskelgrupper som kontraherer. Som regel er smerte ved muskelfestet tegn på tendinopati evt. en avulsjonsfraktur, mens ved muskelrupturer vil pasienten få smerter svarende til rupturområdet. Smerte kan også komme av patologi i selve hofteleddet eller kompresjon av bløtvev som for eksempel irriterte bursaer eller leddkapsel.

Differensialdiagnoser å tenke på ved svekket kraft eller betydelige smerter ved muskeltesting bør være:

Praktisk utførelse

Fleksjon:

Abduksjon:

Adduksjon:

Utadrotasjon og innadrotasjon:

Ekstensjon: