Spesielle tester

Akutt hofte

Traumatiske hofte- og bekkenskader er spesielt lårhalsbrudd, bekkenfrakturer og hofteluksasjon. Lårhalsbrudd kommer som regel hos eldre, osteoporotiske kvinner som faller direkte på hofta. Bekkenfrakturer kan også komme av fall hos eldre. Hos yngre må det stort sett høyenergitraumer til for å gi slike skader. Hofteluksasjon kommer også av større skader hvor acetabulum og andre deler av bekkenet også er skadet. Disse skadene er som regel så vonde at man gjør lite annen undersøkelse enn å sjekke distal status og gå videre med røntgenbilder eller CT.

Når man sjekker distal status for hofte palperer man først ADP og ATP, dersom manglende puls der palperer man i knehasen, og eventuelt i lysken. Deretter sjekker man sensorikken i underekstremitetene. Ofte vil disse pasientene ha så vondt at man ikke får til å teste motorikken noe særlig. Det er allikevel svært men viktig å angi sensibilitetsendringer. Spesielt ved hofteluksasjon kan det ofte oppstå sensibilitetsforandinger.

Funksjonelle hofteleddstester

Det kan være vanskelig å skille på hvilke smerter som har opphav i selve hofteleddet eller ikke. Hofteleddet ligger dypt og det er vanskelig å palpere ut. Vi har derfor noen funksjonelle tester som kan brukes for å hjelpe oss med dette. Den mest aktuelle testen er å flektere 90 grader i hofta og samtidig innadrotere. Da vil man stramme opp leddkapselen. For pasienter med synovitt, blod eller økt væske i leddet vil dette framprovosere smerter fordi det blir trangt inni leddet. Angivelse av smerter ved denne testen tyder på at smertene kommer fra selve leddet. Merk at denne testen ligner på FADIR

Femoroacetabular impingement (FAI) er en tilstand hvor det har oppstått unormal benvekst enten på femur eller acetabulum. Hvis benpåleiringen sitter på collum femoris kalles det ”cam-impingement” hvis den sitter på acetabulum calles det ”pincer-impingement”. Ofte oppstår de sammen. Disse benpåleiringene vil gi trange forhold og kan videre skade labrum og brusken på acetabulum. De fleste som har labrumruptur har samtidig FAI, men man kan også få labrumruptur av et traume. Da er skademekanismen ofte er kraftig motstand mot hoftefleksjon mens utøveren sparker eller løper. Pasientene klager ofte over smerter i lysken, fremre lår eller kne og lateralt på hofta og setet. Noen opplever også klikk og låsninger i hofta. Smertene blir ofte værre ved aktivitet.

 

Praktisk utførelse

FADIR

FABER

Diagnostikk og behandling

For å stille sikker diagnose tar man et røntgen for å se om FAI foreligger. Ved mistanke om skade på brusk eller labrum utreder man videre med MR.

FAI er en tilstand man stort sett ser hos yngre personer, og den gir antagelig økt risiko for artroseutvikling. Initialt behandles de med fysioterapi og trening i to til tre måndeder. Hvis man ikke kommer i mål med denne behandlingen kan man vurdere kirurgi.

Hoftefleksorene

Hoftefleksorene er utsatt både for strekkskader, rupturer og kontrakturer. M. rectus femoris går over både kne og hofteleddet og er spesielt utsatt for strekkskader ved kraftig ekstensjon i hofta og samtidig fleksjon i kneet. Typisk skademekanisme er for eksempel et spark i fotball som blir blokkert. Muskelen kan ryke ved senefestet på spina iliaca anterior inferior (SIAI). Hos unge kan det oppstå en apofyseskade hvor hele apofysen ryker i stedet for senefestet. For å vurdere om m. rectus femoris er intakt palperes senefestet på SIAI og man tester muskelkraft. For å teste muskellengde kan man bruke Thomas test som også vil utløse smerte ved en ruptur.

M. iliopsoas er ikke like utsatt for ruptur, men det skjer. Noen kan ha plager i form av smerte, svakhet og for kort muskulatur. Pasienten opplever ofte dette som er dyp smerte i hofta og det kan være vanskelig å skille fra patologi i selve hofteleddet. Hvis iliopsoas er for kort vil Thomas test vil være positiv. Iliopsoastest er en god test for å avdekke ruptur, blødning eller annen irritasjon fra iliopsoas som for eksempel at den glir over kanten på en protese eller en irritert bursa.

Praktisk utførelse

Thomas test

Praktisk utførelse

Iliopsoastest:

Diagnostikk og videre oppfølging

Ved mistanke om muskelruptur, avulsjonsfraktur eller apofyseskade går man videre med røngen og evt. MR. Det er ikke så ofte man opererer disse skadene, men en sjelden gang kan man vurdere å operere avulsjonsfrakturer på SIAI.

Hvis Thomas test og iliopsoastest reproduserer pasientens smerter er det grunn til å mistenke at det er et muskulært problem og ikke patologi fra selve hofteleddet som plager vedkommende. Det kan være aktuelt med trening hos fysioterapeut med fokus på styrketrening og å bedre bevegeligheten i hofteleddet.

Man bør også være oppmerksom på at fleksjonkontrakturer i hofta kan gi økt lumbal lordose som en kompensasjonsmekanisme. Dette kan sekundært gi pasienten ryggplager, mens det egentlige problemet sitter i hofta.

Iliosakralleddet

Iliosakralleddet (IS-leddet) kan være smertefullt ved for eksempel bekkenløsning. Det er også et predileksjonsledd ved ankolyserende spondylitt. IS-leddet kan blant annet testes ved P4-test. Positiv test vil gi smerter baktil hvis det er patologi i IS-leddet, hvis testen produserer smerter i lysken peker dette mer i retning av patologi i hofteleddet.

Praktisk utførelse

Snapping hip

Lydfenomener i hofta kalles ofte for snapping hip. Man skiller mellom ekstern og intern snapping hip. Ved en ekstern snapping hip er det en irritasjon av tractus iliotibialis der den passerer trochanter major. Ofte dannes bindevev over området hvor tractus glir over trochanter major. Sekundært kan det også oppstå en bursitt i bursa trochanterica. Pasientene har ofte en verkende smerte over trochanter major og føler ubehag når det «klikker».

M. iliopsoas kan gli over strukturer inne i bekkenet som forårsaker såkalt intern snapping hip. Pasienten klager ofte over smerter dypt i lysken sammen med en glippfølelse og klikking i hofta.

Praktisk utførelse

Hoftelidelser hos barn

Det er noen hoftelidelser hos barn som det er spesielt viktig å være oppmerksom på, fordi konsekvensene av dem er så store.

Hofteleddsdysplasi er en medfødt tilstand hvor acetabulum dekker mindre av caputfemoris enn normalt. Dette kan føre til et ustabilt ledd som lettere lukseres. I dag screener vi for hofteleddsdysplasi ved kontroller på helsestasjonen, men noen få barn slipper fortsatt gjennom screeningprogrammet uoppdaget.

Calvé-Legg-Perthes er en hoftelidelse som kommer av nedsatt blodforsyning til caput femoris hos barn som videre kan føre til caputnekrose. Tilstanden oppstår hos barn mellom 4-10 år og er vanligst hos gutter og oppstår bilateralt hos ca 15 %. Barnet klager ofte over smerter i hofta og lysken og noen ganger også smerter på framsiden av låret og ned mot kneet. Mange begynner etterhvert å halte. Klinisk vil man ofte finne nedsatt bevegelighet, og smerter ved testing. For å stille sikker diagnose er det nødvendig å ta et røntgen. Det er ingen kirurgisk behandling, men mange vil ha nytte av fysioterapi.

Epifysiolyse er en separasjon (glidning) i fysen mellom epifysen og metafysen i collum femoris hos barn eller unge (svenskene kaller den fysiolyse), Epifyseskiven mellom caput femoris og collum femoris blir svak og caput (epifysen) kan gli i forhold til femur. Dette skjer ofte i 11-14 års alder og er mer vanlig hos gutter. Barnet har ofte smerter i lyske, lår eller kne. Ved gange vil pasienten gå med benet lett utadrotert og har positiv Trendelenburgs test. Bevegeligheten er ofte nedsatt for fleksjon, adduksjon og innadrotasjon og positiv FABER-test. Røntgen er best egnet for å stille sikker diagnose. På grunn av glidningen kan tilstanden gi dårlig blodforsyning til caput og forårsake avaskulær caput nekrose. Man behandler tilstanden kirurgisk ved å fiksere epifysen mot collum igjen.


Gjengitt med tillatelse fra Vera Halvorsen, Ortopedisk avdeling, OUS.