Anamnese

Anamnesen er et svært viktig diagnostisk verktøy. Gjennom en god anamnese får man holdepunkter for hvilke diagnoser og differensialdiagnoser som bør vurderes for den aktuelle pasienten. Deretter bekrefter man dette ved hjelp av den kliniske undersøkelsen og eventuelle tilleggsundersøkelser.
I anamnesen er det viktig å få et bilde av om dette er noe som har kommet akutt eller over lengre tid. Hvis skaden har kommet akutt, er mekanismen bak skaden veldig relevant. Det kan gi oss en god pekepinn på hvilke strukturer som er skadet.
På denne siden er punktene satt opp i den rekkefølgen de skal stå i en journal. Under anamneseopptaket er det allikevel mest naturlig å begynne med det aktuelle.

Akutte kneskaderKroniske knesmerter
Vanligst Må ikke overses
Skader som vanligvis forårsaker hemartros:
Fremre korsbåndsrupturKneluksasjon
Perifer meniskruptur
Patellaluksasjon
Femurkondyl-/tibiaplatåfraktur
Skader som vanligvis ikke forårsaker hemartros:
Medial/lateral kollateralligementruptur
Sentral meniskruptur
Vanligst Må ikke overses
MeniskskaderInstabil osteochondritis dissecans
Patellofemoralt smertesyndromPosterior og kombinert instabilitet
Patellar tendinopatiTumor
QuadricepstendinopatiInfeksjon
Instabilt kne
  
  
  

Praktisk gjennomføring


Aktuelt

Sykdomsdebut

Det er hensiktsmessig å skille mellom akutte skader og kroniske kneskader da differensialdiagnosene varierer med tidsaspektet.

Skademekanisme

Hvis pasienten har vært utsatt for et traume er det viktig å vite hvordan skaden har skjedd. Dette gir oss en pekepinn på hvilke strukturer som kan være skadet og hvor alvorlig skaden er.

Eksempel på en typisk skademekanisme for fremre korsbånd. Landing på et lett flektert kne i valgusstilling med en rotasjon av femur i forhold til tibia.
Illustrasjon av ... gjengitt med tillatelse fra...

Smerte

Debut:
Startet smertene akutt eller har de kommet gradvis?

Variasjon:
Forverring av smerter ved ulike situasjoner bør kartlegges:

Lokalisasjon:
Er smertene lokalisert diffust i leddet, inne i kneet eller lokalisert til ett punkt?

Intensitet:
For å kartlegge smerteintensiten brukes som regel en målemetode som kalles VAS – visuell analog skala. Her ber man pasienten gradere smerten fra 0 til 10, hvor 0 er ingen smerte, mens 10 er maksimal smerte. Ved å bruke VAS kan man følge pasientens smerteutvikling over tid og se om pasienten blir bedre, verre eller ikke har noen endring av tiltakene man setter i gang.

Andre symptomer og tegn

Hevelse:
Låsning:
Man skiller mellom pseudolåsning og en ekte låsning:
I tillegg til å få fram i anamnesen hva slags låsning pasienten har, er det også mulig å undersøke dette under den kliniske undersøkelsen. Det er viktig å kunne skille mellom en pseudolåsning og en ekte låsing. En pasient med ekte låsning bør henvises til ortoped for å vurderes for kirurgi. En paeudolåsning vil gå over av seg selv når hevelse og smerter avtar.

 

Instabilitet:
Instabilitet kommer som regel av fremre korsbåndsskader som ikke er operert. At kneet er instabilt kan bety at det svikter, at det føles ”slarkete” eller at man i de verste tilfellene kan oppleve sublukseringer av kneet. Gjentatte sublukseringer kan igjen føre til skade på menisk og brusk, som etter en tid kan gi artrose i kneet.

Sosialt/hereditet

Det er viktig å få et helhetlig bilde av pasienten, både for å kunne stille diagnose, men også for å kunne råde pasienten i forhold til behandling. Her er noen punkter man bør spørre om:

Tidligere sykdommer og skader

Tidligere traumer med og uten kirurgiske inngrep kan føre til slitatsje på menisk og brusk i kneet.

Medfødte feilstillinger, som for eksempel betydelig økt varus eller valgus, vil kunne føre til endrede belastningsforhold og dermed økt skaderisiko og kan også være en årsak til kneproblematikk.
Hvis pasienten har vært utsatt for et tidligere traume eller kirurgisk inngrep, prøv å kartlegge følgende:

Ved å kartlegge disse punktene kan man få en idé om hva slags skade pasienten kan ha fått. For eksempel vil et ustabilt kne kunne føre til ytterligere skader i fremtiden, som skade på menisk eller utvikling av artrose. Artrose kan komme så sent som 10 år etter et traume, og det er derfor viktig at sykehistorien kartlegges langt tilbake. En kneskade kan føre til artrose i relativt ung alder.


Diagnostisk tankegang

Det første man bør få en formening om når man får en pasient på kontoret med skade i kneet er om dette er et akutt traume eller en kronisk tilstand.

Hvis det er snakk om et akutt kne bør man prøve å undersøke kneet så godt det lar seg gjøre. I mange tilfeller vil det være vanskelig å undersøke fordi det gjør så vondt. Hvis det er hemartros i kneet bør skaden tilses av en ortoped, hvis det ikke er hemartros holder det å sjekke distal status og ta et røntgen for å utelukke fraktur. Deretter sender man pasienten hjem med smertestillende og beskjed om å legge på is, kompresjon og å holde kneet høyt. Be vedkommende komme tilbake etter en uke og foreta en fullstendig kneundersøkelse av pasienten da.

Ved en kronisk kneskade vil man ofte først prøve å finne ut om pasientens problem er smerter eller instabilitet i kneet. Hvis instabilitet er hovedproblemet bør man tenke i baner av et tidligere traume med en uoppdaget skade som nå har begynt å gi slitasjeskader. Hvis smerter er problemet og pasienten ikke har vært utsatt for et traume tenker man mer mot overbelastning av noe slag.