Orienterende nevrologisk undersøkelse

Mange tilstander kan påvirke ryggmargen og dens nerver. Ved traumer kan frakturer og tverrsnittlesjoner oppstå, eller nervene kan affiseres av mer gradvise prosesser som degenerasjon av mellomvirvelskiver og ledd i ryggsøylen. Avhengig av grad og lokalisasjon vil biokjemisk irritasjon og/eller klem av nerverøtter vise seg i form av ulike utfall og symptomer.

Radikulopati er betegnelsen på en tilstand der nerverøttene som forlater ryggmargen utsettes for biokjemisk eller mekanisk irritasjon som kan gi utstrålende smerter, svekket muskelkraft og nedsatt sensibilitet i nervens forsyningsområde. Årsaken er ofte en prolaps eller degenerative forandringer, og en eller flere nerverøtter kan affiseres. Dersom kun én nerverot er affisert, skal symptomenes utbredelse samsvare med tilsvarende dermatom. Ved lettere affeksjon av en nerverot kan det eneste symptomet være smerter eller nummenhet. Dersom bildediagnostiske forandringer svarer til symptomene og/eller man finner nevrologiske utfall kalles det radikulopati. Utstrålende smerter som er referert fra for eksempel muskulatur eller fasettledd kalles gjerne ”pseudoisjas”.

Faktorer som kompliserer det diagnostiske bildet er f.eks. anatomiske normalvariasjoner for nervenes forsyningsområder, at en prolaps kan komprimere flere røtter, og at det kan foreligge annen patologi samtidig. Sykehistorie og klinisk undersøkelse er viktig fordi pretest sannsynligheten for prolaps er høy. Forekomsten av prolaps er ca. 30 % i den symptomfrie befolkningen og andelen pasienter med andre degenerative forandringer øker med alderen. For eksempel viste en stor nylig publisert japansk undersøkelse at bare 20 % av alle med uttalt spinal stenose på MR, hadde symptomer. Ved klinisk mistanke om nerverotaffeksjon er MR første valg.

Ved mistanke om nerverotaffeksjon utføres derfor en orienterende nevrologisk undersøkelse med testing av kraft, sensibilitet og reflekser, samt Lasegues prøve. Merk at pasienter med spinal stenose og smerter i beina ved gange relativt ofte har normale funn ved orienterende nevrologisk undersøkelse.

Oversiktstabell

NIVÅMotoriske utfallSensoriske utfall
L2/L3HoftefleksjonProksimalt på låret, samt fortil og medialt på låret til rett distalt for kneet
L4Ekstensjon av kne
(stå opp fra huksittende)
Ventralt på låret og medialsiden av kne, legg og ankel/fotrand inkludert stortåa.
Patellar refleks
L5Dorsalfleksjon ankel og ekstensjon av stortå
(gå på hælene)
Lateralt på lår, legg og fotrand, samt mellom 1. og 2. tå
S1Plantarfleksjon ankel (gå på tærne)Bakside lår og legg, hæl og
laterale fotrand inkludert lilletåa.
Akilles refleks

Kraft

Dersom pasienten opplever utstrålende smerter, nummenhet, muskelsvakhet eller andre tegn på nevrologiske utfall, er det nødvendig å finne ut på hvilket nivå skaden sitter, og hvis mulig hvilken nerverot som er involvert. I tillegg til sensibilitet og reflekser kan vi sjekke kraften i enkelte ”nøkkelmuskler”, altså muskler som i hovedsak er innervert av én nerverot. Det er vanskelig å teste mange av musklene isolert, fordi flere andre muskler også vil bidra i bevegelsen. For nivådiagnostikk er motorisk testing likevel mer pålitelig enn f.eks. sensibilitetsundersøkelsen.

Vi har allerede testet muskelstyrken grovt ved funksjonsundersøkelsen under inspeksjonen med tå- og helgang, ett ben stående og huksitting. Vi testet da L4-S1, som er de hyppigst involverte nerverøttene ved prolaps og spinalstenose. Dersom disse testene er normale er det ikke nødvendig å undersøke motorikken på nytt. Men ved uklare funn bør i tillegg de ulike nøkkelmusklene testes med pasienten på benken som vist i videoen nedenfor. Fordelen er at man da både kan gradere muskelstyrken, og sammenlikne styrken i begge sidene. Ved en orienterende nevrologisk undersøkelse hos en ryggpasient er vi særlig interesseert i å teste følgende bevegelser

Ved undersøkelse av kraft vurderes krafttap og smerteprovokasjon. Ved nerverotaffeksjon vil muskelstyrken kunne svekkes i de musklene som innerveres av denne nerven. Kraftsvikt kan midlertid også skyldes andre årsaker enn nerverotaffeksjon, som smerter, muskelskader, og perifere- eller andre sentrale nerveskader. Nedsatt kraft som skyldes nerveaffeksjon kjennetegnes gjerne ved at muskelkontraksjonen ikke er smertefull, mens nedsatt kraft som skyldes skade i muskel- eller seneapparat derimot oftere har både smerter og nedsatt kraft. Dersom det er en perifer nerve som er affisert, vil en grundig klinisk undersøkelse avdekke andre funn enn ved nerverotaffeksjon. Det er også viktig å merke seg at noen pasienter ikke har ryggsmerter i det hele tatt, men kun symptomer og/eller kliniske funn forenlig med nerverotaffeksjon. For eksempel kan en pasient med L5-affeksjon ha smerter lateralt i sete og hofte, og/eller nedsatt kraft ved hofteekstensjon/-abduksjon og/eller smerteutstråling til stortåa.

Muskelstyrken graderes ved hjelp av Oxford scala:
  1. Normal kraft (100%)
  2. Bevegelse mot moderat motstand (80%)
  3. Bevegelse mot tyngekraften (50%)
  4. Bevegelse når tyngdekraften er eliminert (20%)
  5. Palpabel eller synlig kontraksjon uten bevegelsesutslag (5%)
  6. Ingen palpabel eller synlig kontraksjon (0%)

Hoftefleksjon
liggende
Hoftefleksjon
sittende
Kneekstensjon
liggende
Kneekstensjon
sittende
 
Ankel dorsalfleksjon Ankel plantarfleksjon
 
Stortåekstensjon
<

Sensibilitet

Differensialdiagnostisk er det veldig viktig å kunne skille mellom affeksjon av nerverøtter, perifere nerver og skader i sentralnervesystemet. En grundigere nevrologisk undersøkelse involverer test for stikk-, berøring-, smerte- vibrasjon- og temperatursans. Her nøyer vi oss med en orienterende screening av berøringssansen.

Oversikt
dermatomer
Undersøkelses-
punkter

Reflekser

Patellarrefleksen (L4) og akillessenerefleksen (S1) er de mest relevante refleksene å teste hos en ryggpasient. Vi tester også plantarrefleksen for å vurdere sentral skade? L5-nerveroten formidler ingen senerefleks.

Refleksene påvirkes ikke av smerter slik som kraftprestasjoner, men det kan være vanskelig å vurdere refleksene dersom pasienten spenner seg. Sideforskjeller fremtrer lettere ved avledning, f.eks ved at man ber pasienten flektere fingrene og drar hendene hardt fra hverandre mens refleksen blir slått. Dette minsker den sentrale hemningen av motornevronene.

Refleksene graderes:
0Manglende
+Nedsatt
++Normal
+++Forøket
++++Klonus

Svekket refleks tyder på affeksjon av det perifere nervesystemet, mens en forøket respons eller klonus kan skyldes en patologisk tilstand i sentralnervesystemet. Noen har mer svekkede eller forsøkte refleksresponser enn andre, derfor er det viktig å bedømme sidelikhet.

Patellarrefleks
liggende
Patellarrefleks
sittende
Achillesrefleks
liggende
Achillesrefleks
sittende
 
Plantarrefleks
med Babinskis tegn
Jendrassiks manøver

Praktisk utførelse

Motorikk

Muskelkraften testes ved at pasienten (i liggende eller sittende posisjon) forsøker å utføre følgende bevegelser, mens undersøker utøver motstand. Sammenlign de to sidene, og vurder grad av parese og smerteprovokasjon.

Sensibilitet

Sensibiliteten undersøkes

Reflekser

Hold i enden av reflekshammeren for å skape en god pendel. Testen utføres ved at den aktuelle muskelen strekkes lett, deretter gis et fast slag med reflekshammeren på senen. Dersom pasienten er anspent kan det være vanskelig å utløse refleksene, og det kan hjelpe å avlede pasienten ved f.eks. å be han/hun holde sine flekterte fingre sammen og dra hendene hardt fra hverandre.

Rektal eksplorasjon

Gjøres ved mistanke om cauda equina eller differensialdiagnostisk ut ifra sykehistorien. Sjekk tonus i ytre sfinkter ved å be pasienten om å ”knipe igjen”.