Empty Use: setheader(no|en,rooturl,roottopic,subtopic,emailcontact,telephone)

E-læring i radiologi. Et program for norske medisinerstudenter.

Du har nå kommet inn på sidene til et e-læringsprogram i radiologi. Dette programmet er laget av de norske medisinske fakultetene i fellesskap. Vi som radiologer mener selvfølgelig at radiologi er det viktigste faget du kommer borti, men innser at andre kan ha samme tanker om sine fag. Det som er sikkert er at radiologi er blitt et viktig fag for alle, og at de aller fleste pasienter får utført en eller flere radiologiske prosedyrer i løpet av en utredning. Radiologi er også så viktig i akuttsammenheng at sykehus uten adekvat radiologi ikke kan ha et fullverdig akuttmottak. Vi håper at du vil bli smittet av vår entusiasme, men målet er at du skal få god hjelp av dette e-læringsprogrammet i løpet av studiet. Det vil kunne hjelpe deg allerede mens du leser anatomi, og senere ikke bare i forbindelse med radiologi, men i forbindelse med utredninger innen de fleste spesialiteter.

Dette programmet er ment som et supplement og hjelpemiddel i faget radiologi. Det er ikke lagt opp som en lærebok, men som et program som tester kunnskap og bidrar til interaktiv læring, forhåpentligvis til glede for alle medisinerstudenter. Det er lagt opp slik at det skal være et hjelpemiddel gjennom hele studiet, også som hjelp før avsluttende eksamen, det kan derfor være at det kan virke vanskelig før en er kommet inn i klinisk del av studiet. Vi vil likevel håpe at mange titter innom på forskjellige nivåer av tid og kunnskap i løpet av studiet.

Programmet har en meny til venstre som skal gjøre det lett å bevege seg til forskjellige typer patologi eller radiologiske modaliteter. Dette for å kunne plukke ut oppgaver som passer til det man holder på med av andre fag. Det er lagt opp med mange "quizer" og en del lange oppgaver med pasienthistorier og pasientutredning. Uansett hva du svarer på disse oppgavene, så vil du få en tilbakemelding og i løpet av hele oppgaven er målet at du skal ha lært mer om problemstilling og utredning av denne. Hvis du høyreklikker over bilder, så vil det ofte komme opp et bilde hvor enten patologien er påpekt med piler eller det kan komme opp et normalt bilde til sammenligning. Det finnes i samme program en normal radiologisk snittanatomisk oversikt. Denne kan du se innom om du vil se hvordan ting ser ut normalt, eller du kan bruke den til å lære anatomi eller radiologisk snittanatomi.

Et av kapitlene er om teknikk og fysikk bak de forskjellige modalitetene. Det er kanskje for de mest interesserte, men det kan være av allmenn interesse å kunne litt om det som ligger bak. Kapittelet er delt opp i underkapitler om vanlig røntgen og CT, om MR, om nukleærmedisin og om kontrastmidler.

I elæringsprogrammet vil du også finne en del eksempler på ultralydbilder med patologi, men parallelt med dette ligger det et eget e-læringsprogram i ultralyd. I dette programmet vil du finne filmer som viser hvordan du utfører ultralydundersøkelse av forskjellige organer, og det vil være noen eksempler på patologi. I ultralydprogrammet finnes også et kapittel om fysikken bak ultralyd.

Fra tidligere av finnes det et bildearkiv for radiologi ved Universitetet i Oslo, dette har en stor base av bilder. Det finnes også andre ressurser tilgjengelig på nettet, vi vil spesielt nevne Radiopaedia. Å lese lærebøker blir aldri feil, og vi vil anbefale det, hør med radiologiforeleserne der du er.

Vi som har stått bak dette er:

Professor Jonn Terje Geitung, Universitetet i Oslo og Bildediagnostisk avdeling, Akershus universitetssykehus, initiativtaker.
Professor emeritus Arne Borthne, Universitetet i Oslo
Førsteamanuensis Sven Weum, Universitetet i Tromsø
Førsteamanuensis Erik Berntsen, Norges Teknisk Naturvitenskapelige Universitet

Studentene Hanna Johannessen fra Oslo, Line Lunde fra Tromsø og Sven Kristian Svensson fra Trondheim har gitt store bidrag til både utforming av kasus og deltatt i arbeidet.