Engasjer deg!

For deg som er spesielt interessert i samfunnsmedisin, eller bare vil lære mer, er det mange måter du kan engasjere deg på. Her er noen forslag:

Foreninger ved Det medisinske fakultet i Oslo

Møtes månedlig for middag og lavterskel diskusjon om et samfunnsmedisinsk tema.

Sprer kunnskap og samler inn penger gjennom en rekke arrangementer til et prosjekt innen global helse.

Sprer informasjon om arbeidet til Leger Uten Grenser.

Fagforeningen for medisinstudenter som ligger under Legeforeningen. Jobber blant annet politisk for medisinstudenters rettigheter, som bedre arbeidsvilkår og flere LIS-1-stillinger.

Internasjonal bevegelse, og prosjekt under Nmf i Norge, som jobber for økt medisintilgang i lav- og mellominntektsland.

Nettverk av helsepersonell og studenter innen helse som påpeker betydningen av klimaforandringer for helse, og jobber for at Norge tar ansvar mot klimaforandringer.

Andre foreninger på UiO

Denne foreningen arbeider med menneskerettighetsspørsmål, og fokuserer på dagsaktuelle temaer, som en undergruppe av Amnesty International.

Changemaker har troen på at vi kan forandre verden, og er en politisk plattform som jobber for å påvirke beslutningstakere til å ta mer bærekraftige og rettferdige valg.

Denne foreningen har et ønske om å vekke interesse for FNs grunnleggende prinsipper og arbeid, og ønsker å engasjere studenter til debatt om internasjonale spørsmål.

En partipolitisk uavhengig organisasjon som arbeider for bedre miljø og mer rettferdig fordeling av verdens ressurser; dette er et aktivt lokallag.

En forening / organisasjon som jobber for å fremme internasjonal solidaritet i Norge og globalt, bekjempe diskriminering og rasisme, samt å fronte en human flyktning- og asylpolitikk.

En forening som jobber for at alle barn skal få en trygg oppvekst, ved innsamling av penger til og synliggjøring av SOS-barnebyers viktigst arbeid.

En forening som arrangerer aktiviteter som kan belyse barns rettigheter og Redd barnas arbeid, samt skape debatt og bevisstgjøring rundt barns situasjon i Norge og verden.

En forening som støtter utdannings- og opplæringsprosjekter i Latin-Amerika, det sørlige Afrika og Myanmar.

En forening som jobber tverrpolitisk med globale problemstillinger knyttet til handel, utvikling, miljø, mat og jordbruk, med fokus på ressursfordeling og forvaltning.

Organisasjoner og ungdomspartier

Mange av foreningene over hører til i organisasjoner som man også kan engasjere seg i uten å gå veien gjennom en studentforening.
I (ungdoms-)partier kan du også engasjere deg og bidra til å sette samfunnsmedisin høyere opp på agendaen.

På egenhånd

Å snakke om / diskutere samfunnsmedisinske temaer med kollegaer, medstudenter og venner er en viktig og lavterskel metode for kunnskapsspredning og bevisstgjøring.

Dersom du opplever noe som urettferdig eller feil i undervisning, arbeid eller generelt, bruk stemmen din og det du har lært til å si ifra! Som kommende helsepersonell er en viktig del av vår rolle å sikre et rettferdig og bærekraftig helsevesen i fremtiden.

Legg ut innlegg på Facebook, Instagram, Twitter og andre medier for å bevisstgjøre og spre kunnskap om samfunnsmedisinske temaer.

Sett deg inn i et tema og skriv leserinnlegg til en avis eller kanskje Æsculap eller Tidsskriftet.

Se egen side med litteratur.

Bruk stemmen din og frem de sakene du anser som viktige.

Dersom du ser noe du ønsker å gjøre noe med, og har en idé for å endre det - start et prosjekt! Ved Det medisinske fakultet kan man blant annet søke midler fra SHE (Centre for Sustainable Health Education) for å utvikle et prosjekt som fremmer bærekraft i helseutdanningene; her kan man være kreativ! Det er blant annet disse som har finansiert flere podkaster, deriblant Folkefeber, Huden din og Farmapodden, ved UiO.

For snart to år siden savnet vi (Ida og Amanda) en lavterskel samfunnsmedisinsk forening ved UiO, så vi startet Vin og verdensproblemer. Det var veldig enkelt og anbefales hvis du har en idé til en forening! Studentene på Det medisinske fakultet er lette å engasjere, og alltid gira på å utforske nye ideer og konsepter.

Har du noen kule ideer, eller ser du noe som mangler? Tips oss, da vel!

Amanda Hylland Spjeldnæs: a.h.spjeldnas@medisin.uio.no

Ida Sofie Rettedal Skjæveland: i.s.r.skjaveland@medisin.uio.no