Empty Use: setheader(no|en,rooturl,roottopic,subtopic,emailcontact,telephone)

Velkommen til e-læring i samfunnsmedisin!

Denne e-læringen er særlig relevant for blokk 1 i modul 1, og er innom mange (men ikke alle) læringsmålene for samfunnsmedisin i modul 1. Vi mener den også er relevant for medisinstudenter på alle moduler.

Oppbygning

E-læringen er bygget opp på slik: vi har tre større kasuistikker som er innom en stor andel av læringsutbyttebeskrivelsene, samt to mindre seksjoner med teori og quiz, som tar for seg de som er mindre egnet til kasuistikkbasert læring. I tillegg har vi noen forslag til hvor du kan fordype deg i temaene med filmer, bøker, tv-serier, ted-talks og podkaster, samt én side med tips til hvordan du kan engasjere deg hvis du har funnet et tema du vil jobbe videre med. Alle delene tar utgangspunkt i og er inspirert av undervisningen dere får i samfunnsmedisin i blokk 1.

E-læringen egner seg for å gjennomgang både alene og sammen i grupper, slik at dere kan diskutere underveis.

E-læringen egner seg for å gjennomgang både alene og sammen i grupper, slik at dere kan diskutere underveis.

I tillegg til å dekke læringsmålene i samfunnsmedisin i blokk 1 modul 1, er en hensikt med e-læringen å bidra til å engasjere studenter til samfunnsmedisinen. Vi tror og håper at dere synes e-læringen er gøy å gå gjennom!

Vi vil gjerne understreke at samfunnsmedisin er et spennende og relevant fag for alle fagretningene på Det medisinsk fakultet, ikke bare for medisinstudentene. Vi har forsøkt å illustrere det gjennom kasuistikkene, og anbefaler dere å drøfte egen og andres rolle i møte med pasienter og potensielt liknende situasjoner som disse.

Hvordan gå gjennom kasuistikkene?

Hver kasuistikk er delt inn i flere sider, og vi har flettet inn teori-kunnskaper knyttet til læringsmålene og avkrysningsspørsmål underveis. Når du trykker på et svar i avkrysningsspørsmålene, kommer det opp forklaring på hvorfor svaret er riktig eller galt, så vi anbefaler å trykke deg gjennom alle alternativene etter at du har testet deg, selv om du klarer å velge riktig.

På siste side av hver kasuistikk er det en oppsummerende quiz. Denne vil gjenta en del av spørsmålene fra kasuistikken, men også inneholde noen nye. Denne kan være god for å teste kunnskapene sine etter gjennomgått kasuistikk, og som eksamensøving quizen er best når dere kan diskutere med hverandre også!

Vi må understreke at samfunnsmedisin egentlig ikke er et fag som egner seg for avkrysningsspørsmål, fordi faget ikke kan pugges, men heller bør drøftes. På grunn av formatet i e-læringen, har vi likevel valgt avkrysning, men vi anbefaler dere å bruke oppgavene som utgangspunkt for diskusjon, både generelt og særlig i oppkjøringen mot eksamen. Husk å klikke gjennom alle svaralternativer etter valgt “riktig” svar for fullt utbytte.

Bak e-læringen

E-læringen er laget av Amanda Hylland Spjeldnæs og Ida Sofie Rettedal Skjæveland, som begge er forskerlinjestudenter ved Institutt for helse og samfunn, samt medisinstudenter ved Universitetet i Oslo. Med utgangspunkt i et brennende engasjement for samfunnsmedisinen og et sterkt ønske om å gjøre faget tilgjengelig og mer håndfast for studentene, har de laget denne e-læringen sommeren 2021. Begge er også smågruppeundervisere i blokk 1, grunnleggere av foreningen Vin og verdensproblemer og ledere i podkasten Folkefeber, og har brukt erfaringer og diskusjoner fra dette i oppbyggingen av e-læringen

E-læringen sjekkes og vil revideres ved behov, så send gjerne ris, ros og kommentarer til en av oss på:

i.s.r.skjaveland@medisin.uio.no

a.h.spjeldnas@medisin.uio.no

Vi er også svært interesserte i å diskutere både temaer i e-læringen og aktuelle saker, så ta gjerne kontakt for det også, eller huk tak i en av oss i gangen på PK. Dersom du skulle kjenne deg like fanget og inspirert av faget som oss, kan du finne mulige måter å engasjere deg på i e-læringens siste side, eller selvsagt diskutere også dette med oss.

Amanda Hylland SpjeldnæsIda Sofie Rettedal Skjæveland