Hjerte ultralyd

Ultralyd er nå det viktigste diagnostiske kardiologiske verktøyet ved siden av stetoskopet og EKG. Den teknologiske utviklingen har gjort bildeframstillingen bedre og bedre, og det finnes nå relativt enkle ultralydapparater som er lette å håndtere. Dette har gjort at hjerteultralyd som metode ikke lengre er forbeholdt de spesialiserte sykehusavdelinger, men er på vei til både akuttmottak, legevakt og allmennlegekontorer. Fremtidens leger bør derfor ha kunnskap om ultralyd som metode og hvilke diagnostiske avklaringer som ultralyd kan brukes til.

Dette e-læringskurset er en introduksjon til hjerteultralyd. Det er en fordel å gå igjennom denne e-læringen før det praktiske hjerteultralydkurset i modul 3. Erfaringer fra de første kursene med studenter har vist at de aller fleste av dere vil klare å beherske basal bruk av ultralyd, men uttrykket «a minute to learn – a lifetime to master» er dekkende. Vi som bruker hjerteultralyd hver dag, ser at det stadig er mye å lære. I tillegg gjør teknologiske framskritt at det vi strevde med å fremstille for ti år siden, kan vi få tydelig frem i dag. Vi kan bare glede oss til hva ultralyd vil gi oss i fremtiden.

Dette e-læringskurset består av ti filmer av 1-2 minutters varighet. Filmene bygger på hverandre, og første gang du går igjennom filene så bør du gjøre det i kronologisk rekkefølge. Alle filmene er bygget opp av tre elementer. Øverst til venstre vises hvordan pasientens skal leies og hvordan ultralydproben skal plasseres. Nederst til venstre er det en anatomisk avbildning av de strukturer som vises i ultralydbildet til høyre. På den måten kan anatomiske strukturer som dere kjenner fra anatomiundervisningen, gjenkjennes i ultralydbildet. Det er også tegnet inn en skisse som viser hvordan ultralydplanet «skjærer» hjerte ved de forskjellige projeksjonene.

Kurset er laget for at dere skal kunne fremstille de viktigste deler av hjertet. Dette gir et grunnlag for i neste omgang å studere patologiske forhold.

Lykke til!

Overlege Helge Skulstad, Hjerteultralydlaboratoriet, Rikshospitalet.