Muskel-skjelett ultralyd

Det er begrensede muligheter for eksakt klinisk diagnostikk innen muskel/skjelett-patologi. Bruk av ultralyd gir imidlertid klinikeren en unik mulighet til å vurdere en rekke strukturer som ledd, leddkapsel, sene/seneskjede, senefester og muskler. I tillegg vil en kunne kartlegge andre perifere strukturer som nerver og blodkar. Anatomisk kunnskap er til stor hjelp når en starter med muskel/skjelett-ultralyd. På den annen side vil bruk av ultralyd kunne gi en tredimensjonal forståelse av anatomien, og derigjennom gi økt kjennskap til strukturene i over- og underekstremitetene. Bilde-oppløseligheten er ved høyfrekvente prober 0.1mm, og er dermed en god del bedre enn dagens MR. Dette gir mulighet for å studere svært små strukturer.

Smerter er et vanlig symptom innen revmatologien, og vår faglige utfordring er ofte å finne forklaring på dette. Ultralyd er da et uvurderlig hjelpemiddel, siden en kan kartlegge små og store strukturer i de affiserte områder, og dermed diagnostisere inflammasjon, degenerasjon eller skade i de forskjellige vev. Minst like viktig er kunnskapen om normal anatomi, slik at dersom helt normale forhold påvises, kan en vurdere annet enn lokal patologi som årsak til smerten.

Teknologien går raskt fremover, og ultralyd-maskinene får stadig bedre bilde-kvalitet selv om størrelsen av maskinene blir mindre. For å få størst mulig glede av teknologien er det viktig å kjenne til de optimale innstillingene av maskinene samt bruken av probene. Det er fantastisk at medisinstudentene nå tidlig i sitt studium kan lære seg ultralyd ved å øve på medstudenter eller andre, for derigjennom å få god bakgrunn til å bli gode klinikere når lege-arbeidsdagen begynner.

Dette e-læringsprogrammet innen muskel-skjelett tar for seg de fleste leddområder. For hvert tema er det en film av probe-føringen, en anatomisk tegning av den/de viktigste strukturene samt en ultralyd-sekvens med tale som angir de strukturene som undersøkes. Bortsett fra innledningen om optimal innstilling, kan de enkelte leddområder undersøkes i ønsket rekkefølge.

Lykke til med øvingen!

Professor Hilde Berner Hammer, Revmatologisk avdeling, Diakonhjemmet sykehus.