Ultralyd er betegnelsen for mekaniske bølger med svingetall (frekvens) over hørbart område. Ultralyd karakteriseres ved: Lydhastigheten er en viktig egenskap ved mediet som lyden forplanter seg i. I luft er den 340 m/s, i vann ca 1500 m/s. Vev er omtrent som vann, og har en lydhastighet på omkring c = 1540 m/s. Siden bølgelengden λ = c/f , blir den for medisinsk ultralyd i området 0,15 - 0,75 mm. Til sammenligning er bølgelengden for hørbar lyd i området 2 cm til 20 m. Ultralyd i kroppen kan brukes til avbildning opp til ca 20 cm avstand, og innenfor denne skalaen har ultralyd egenskaper som mer minner om egenskaper ved synlig lys enn de man vanligvis forbinder med hørbar lyd: Ultralyd genereres ved hjelp av piezoelektrisk keramikk med elektroder på hver side. Dette kalles en transducer, probe eller sonde, se figur 4.


Figur 4: Bilde av ultralydprobe for kardiologi. Kabelen kommer ut øverst til venstre og er koplet til ultralydinstrumentet. Fronten av proben er på ca 20 x 15 mm og det er vist oppdeling i noen få individuelle stavelemen- ter. I praksis er det mellom 48 og 128 slike elementer.

Keramikken har den egenskapen at den komprimeres og ekspanderes i takt med påtrykt elektrisk spenning. Denne bevegelsen overføres til vevet. Omvendt vil mekanisk påvirkning utenfra generere elektrisk spenning, Figur 4: Bilde av ultralydprobe for kardiologi. Kabelen kommer ut øverst til venstre og er koplet til ultralydinstrumentet. Fronten av proben er på ca 20 x 15 mm og det er vist oppdeling i noen få individuelle stavelementer. I praksis er det mellom 48 og 128 slike elementer slik at proben kan brukes både som sender og mottaker ved hurtig veksling mellom sender og mottaker modus. Avbildning er basert på en pulsekkomåling. Det er det samme prinsippet som brukes i radar og ekkolodd. En kort puls sendes ut fra proben, forplanter seg gjennom mediet og gir tilbake en reflektert puls hver gang den treffer en vevsovergang. Tiden det tar fra pulsen sendes ut til ekko mottas i proben gir et mål for avstanden til det reflekterende området.