Øyeskader er en relativt hyppig årsak til besøk på legevakt, spesielt i områder der det finnes industri eller jordbruk. Det forventes at legevaktslegen kan vurdere og behandle enkle tilstander som corneaerosjon og fjerning av fremmedlegemer.
Anamnesen er viktig dersom øyet er rødt og smertefullt, og pasienten ikke husker noe øyetraume. Arbeid med vinkelsliper tidligere på dagen kan gi smerter først flere timer etterpå. Arbeid med "metall mot metall", for eksempel hammer mot jern, kan sende av sted en skarp jernsplint som penetrerer bulbus og etterlater beskjedne spor. Forteller pasienten om kjøring i åpen bil eller på motorsykkel uten visir, er det suspekt på fremmelegeme.
Anamnese kan imidlertid vente ved etseskader. Her skal det umiddelbart startes øyeskylling. Glem ikke at det kan ha kommet etsende væske i begge øyne, selv om det ene øyet er mest affisert. Når øyeskyllingen er startet, forsøker du å få mest mulig informasjon om det kjemiske stoffet. Kontakt med Giftinformasjonssentralen er svært nyttig for å finne ut hvor lenge pasienten bør skylles. Dersom det dreier seg om et kornet stoff, for eksempel betong eller oppvaskmiddel, bør man skylle godt ut av øvre og nedre fornix for å få ut mest mulig av dette.
Ved kontusjonsskade etter stumpt traume, er det ikke uvanlig med en stor og dårlig lysreagerende pupill, siden det ofte oppstår iris sphincterskade. Generelt avgjør alvorlighetsgraden om pasienten trenger tilsyn av øyelege. Test visus og se etter hyfema (blod i forkammeret), før du eventuelt kontakter øyelege.
Ved perforasjon av bulbus skal pasienten ikke ha øyesalve i øyet, men transporteres raskt til øyelege. Unngå også å trykke på øyet. Plastskjold til å dekke øyet er bedre enn en øyebandasje ved mistanke om perforasjon av bulbus.
Det kan være vanskelig å se om perforasjon foreligger, men en uregelmessig pupille eller en kraftig subconjunctivalblødning kan gi mistanke om dette.
For å undersøke ordentlig er det helt nødvendig med lokalanestesi og fluorescein, i tillegg oftalmoskop med blått lys. Pasienter må likevel aldri få med seg dråper med lokalanestesi hjem. Dette hemmer den normale tilheling av cornea, og kan også maskere forverring av symptomer ved en eventuell keratitt.
For å få undersøkt barn skikkelig, kan det være nødvendig med narkose.