8. juni 2005
Bruk av rettighetsbelagt materiale i elektroniske læringsressurser

Utskriftsvennlig versjon

Til ansatte på Det medisinske fakultet

Trykt undervisningsmateriale som kompendier, forelesningsnotater o.l. erstattes i økende grad av tilsvarende elektronisk materiale. Datateknologien gir en enestående distribusjonsmulighet og tilgang til elektronisk materiale, og kraftige redigeringsverktøy gjør det teknisk enkelt å låne biter av andres stoff og inkludere det i egne framstillinger. Både den store tilgjengeligheten og den lettvinte tilgangen til å benytte lånt materiale i elektroniske media reiser opphavsrettslige spørsmål. Fakultetet har diskutert disse spørsmålene med universitetets eksperter og vil orientere om reglene på området.

Avtalelisens om trykt, utgitt materiale
Universitetene og høyskolene har inngått en såkalt avtalelisens med Kopinor om kopiering fra trykt, utgitt materiale. Avtalelisensen er en mekanisme hjemlet i åndsverksloven, og som skal forenkle prosedyren med å bruke åndsverk i f.eks. undervisning. Lisensen gir en universitetsansatt rett til å lage papirkopier av alt utgitt materiale, norsk og utenlandsk, f.eks. bøker, tidsskrifter, blader, aviser, brosjyrer. Det er kun tillatt å kopiere delmengder - fra f.eks. bøker kan det kopieres inntil 15 % av sidetallet, eller inntil 30 % dersom boken ikke lenger selges. Kilden skal oppgis på kopien. Kopiering kan kun skje til undervisning, forskning og annen intern bruk på universitetet. Det betyr f.eks. at en lærer kan lage papirkopier som deles ut til universitetets studenter. Lisensen gir ikke rett til digitalisering av materialet og omfatter ikke digitalt materiale. Det er ett unntak: I stedet for å lage lysark eller dias, kan man vise elektroniske presentasjoner som inneholder kopiert materiale ved hjelp av videoprojektor, f.eks. på forelesninger. Lisensen tillater imidlertid ikke å legge slike presentasjoner på nettet f.eks. til bruk for egne studenter, selv om det skjer i et lukket nett.

Elektronisk publisering
Stortinget behandlet forslag til ny åndsverkslov 4. juni 2005. I lovforslaget foreslås det å innføre en ordning med avtalelisens for det digitale området. Dette vil innebære at UiO kan inngå avtale med Kopinor om digital utnyttelse til intern bruk av materiale som er utgitt (enten det er utgitt digitalt eller på papir). Det er derfor mulig at det i framtiden, kanskje om ett års tid, vil bli anledning til å legge ut elektronisk undervisningsmateriale som inneholder stoff andre har rettighetene til, uten spesiell tillatelse, men det vil fortsatt være begrenset til internt bruk ved universitetet.

Prinsipp om allmenn tilgjengelighet
Det medisinske fakultetet ønsker prinsipielt at vårt undervisningsmateriale skal være allment tilgjengelig. Egenprodusert materiale kan uten videre legges i åpne databaser. Vi vil oppfordre de ansatte til i størst mulig grad å produsere slikt materiale. Dersom det er uunngåelig å inkludere materiale universitetet ikke har rettigheter til, må det inntil videre avklares med rettighetshaver i hvert enkelt tilfelle. Universitetet vil utvikle prosedyrer for dette, men vi vil på grunn av arbeidsomfanget og kostnadene begrense dette til mer omfattende e-læringsprogram som fakultetet utvikler, og som vi ønsker å gjøre offentlig tilgjengelig. Inntil videre kan annet undervisningsmateriale, f.eks. elektroniske presentasjoner brukt på forelesninger, som inneholder materiale vi ikke har rettigheter til, ikke legges på nettet. I framtiden håper vi det kan bli mulig under en ny avtalelisens, men det vil i så tilfelle bli i en intern, lukket del av universitetsnettet.

Vennlig hilsen

Per Brodal
Studiedekan