Avslutningen

Både kandidaten og veilederen har ansvar for at oppgaven blir ferdigstilt, at det dokumenteres at avhandlingen følger regler og retningslinjer for vitenskapelig praksis på UiO (jfr kapitlet om formelle rammer og forskningsetikk), og at opplæringsdelen er gjennomført og godkjent i henhold til gjeldende krav.

Avhandlingen

I avhandlingen skal kandidaten redegjøre for den vitenskapelige oppgaven og de oppnådde resultater.

Sammenskrivning av flere mindre arbeider godtas som en avhandling hvis det vises til at det er en sammenheng mellom delene, og at det er redegjort for denne sammenhengen i det som gjerne benevnes kappe. Kappen skal være et selvstendig vitenskapelig dokument hvor kandidaten skal sammenstille de ulike artiklenes problemstillinger og konklusjoner for slik å vise frem helhet og sammenheng i avhandlingen, og vise hvordan avhandlingen bidrar til forskningsfeltet.

En monografi som ikke er publisert kan også godtas som en avhandling til ph.d. grad. Kravene til en avhandling for graden ph.d er nedfelt i § 10.1 i Forskrift for graden ph.d..

Det medisinske fakultetet har i tillegg utfyllende regler.

Veiledning i siste fase av ph.d.-utdanningen

Veiledning i sluttfasen er annerledes enn i begynnelsen av doktorgradsutdanningen. Symmetrien i partnerskapet er endret, og kandidaten er blitt en mer selvstendig fagperson og ekspert på sitt eget felt.

For enkelte veiledere kan det være utfordrende å veksle mellom roller som den støttende og den mer utfordrende, kritiske veilederen, som gjerne blir mer framtredende i sluttfasen og under forberedelser til disputasen. Selv om man som veileder skal sikre den faglige minste standarden, må man også akseptere at avhandlingen er kandidatens eget verk og ansvar. Det er derfor spesielt på slutten viktig at veilederen ikke dominerer, og heller ikke fratar kandidaten selvstendigheten og troen på egne faglige vurderinger.

Sluttfasen kan også kreve en tydeligere grensesetting fra veileders side, både for å verne om sin egen arbeidstid, men også for å støtte kandidaten i å utvikle sin egen forskeridentitet.

Formaliteter og tidsfrister

Kandidaten må selv søke fakultetet om å få avhandlingen bedømt.

Ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet må kandidaten søke fakultetet om å få avhandlingen bedømt senest tre måneder før planlagt disputas. Formelle krav rundt innlevering og trykking er beskrevet her.

Til kandidatens søknad om bedømmelse skal hovedveileder vedlegge forslag til komite. De foreslåtte medlemmene skal ha akseptert oppdraget før forslaget sendes til fakultetet. Begge kjønn bør være representert i komiteen, og minst ett av medlemmene skal ikke ha tilknytning til UiO, og et av medlemmene bør ha hovedstilling ved en utenlandsk institusjon. Alle medlemmene skal ha doktorgrad eller tilsvarende kompetanse og må undertegne en habilitetserklæring som må vurderes før bedømmelseskomiteen endelig oppnevnes.

Ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet får komiteen, etter at den er oppnevnt, maksimalt seks uker til bedømmelsen av doktorgradsavhandlingen.

Forberedelser til disputasen

Doktorgradsløpet og veiledningen er ikke ferdig når avhandlingen er levert. En veileders oppgave er å bistå kandidaten frem mot prøveforelesning og disputas.

Det vil ofte handle om å diskutere tema for prøveforelesning, hvordan temaet skal forstås, hva som kan være relevant forskning å presentere, hvordan en forelesning struktureres best mulig for å vekke interesse og engasjement hos tilhørere. Som en del av forberedelsene til disputas bør komiteens innstilling diskuteres med kandidaten og trekke frem kritiske punkter komiteen påpeker og diskutere hvordan kandidaten kan møte kritiske innvendinger på en poengtert, reflektert og konstruktiv måte.

For å avdramatisere disputasen og få tilbakemeldinger bør man også oppmuntre kandidaten til å holde en prøvedisputas og prøveforelesning for utvalgte kolleger, gjerne i de lokalene hvor disputasen er planlagt avholdt.

De formelle kravene rundt prøveforelesning og disputas ved det matematisk-naturvitenskapelige fakultet finnes her.

Refleksjonsspørsmål

Har du en klar forståelse av hvilke kriterier som må oppfylles for å få godkjent en avhandling ved fakultetet?

Hvilke kriterier anser du som mest krevende å oppfylle? Hvordan kan du kommunisere dette til PhD-kandidaten?