Aksessorisk brystvev

Fra JournalWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Aksessorisk brystvorte hos 60 år gammel kvinne (nedenfor brystet)

En tredje brystvorte finnes hos omtrent 1 av 25 kvinner, og omtrent halvparten så ofte hos menn. Mange forveksler en slik ekstra brystvorte med en føflekk.

Hva er en brystvorte?

Den normale brystvorten er utmunningen til kjertelganger som kommer fra den underliggende brystkjertelen. Brystvorten har altså form som en utvekst (vorte) og er ofte beliggende nokså sentralt i areola mammae (det brune området rundt brystvorten). På areola er huden nokså ruglete, og dette skyldes at det her er noen nesten kviselignende talgkjertler. Disse talgkjertlene kan bli irriterte under puberteten og forveksles med ekstra brystvorter.

Hvordan dannes ekstra brystvev?

Melkelister.png

I forsterlivet dannes det brystvev hele veien fra armhulen og ned til lysken. Denne såkalte melkelisten (en på høyre og en på venstre side) tilbakedannes gjennom forsterutviklingen, med unntak av brystet. Hos enkelte kan det imidlertid bli igjen en liten rest av brystvev. Dette er ofte bare en liten brystvorte uten underliggende kjertelvev, mens det i andre tilfeller kan være mer utviklet brystkjertelvev under brystvorten. Under puberteten vil man da merke forandringer på samme måte som brystet ellers utvikler seg under puberteten.