Falsk krupp

Fra JournalWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Falsk krupp er en laryngotrakeobronkitt som er forårsaket av virus (ofte parainfluensavirus eller RS-virus). Symptombildet likner ekte krupp, men er langt mindre alvorlig. Karakteristisk er såkalt "gjøende hoste". Rammer oftest barn, og noe av årsaken til det er at brusken i trachea er mindre stiv og selve diameteren i trachea relativt liten. Ved sublaryngealt ødem har derfor trachea lettere for å kollapse ved rask ekspirasjon og derfor frembringe de karakteristiske lydene som ofte betegnes som "gjøende hoste".

Tips.png

Akutte pusteproblemer hos småbarn med falsk krupp kommer ofte om natten. Merk deg gjøende hoste og hes, "trang" pust. Barnet blir ofte raskt bedre hvis det da løftes opp fra liggende stilling til en mer vertikal posisjon. Åpne vinduet på vidt gap for å slippe inn kald luft (eller gå ut på verandaen med et pledd om barnet).


Ved å utnytte effekten av både tyngdekraften og kald luft kan ødemet i trachea dermed reduseres og gi mindre tendens til luftveisobstruksjon hos små barn. Pass på at soveromstemperaturen ikke er for høy hos små barn som ligger hjemme med luftveisinfeksjon.

NB: Husk at bronkiolitt er en viktig differensialdiagnose ved akutte luftveisinfeksjoner med luftveisobstruksjon hos de aller minste barna.


Se også: