Hepatisk encefalopati

Fra JournalWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Betegnelsen på et spektrum at nevropsykiatriske abnormaliteter sett ved leversvikt. Potensielt reversible ved bedret leverfunksjon.

Årsaken er ikke klarlagt, men det finnes mange teorier om hva som gir hjerneskaden. NH3 som CNS-toksisk substans er en viktig teori. Nitrogenholdige stoffer får vi blant annet fra tarmen, der bakterier i tykktarm produserer nitrogenholdige avfallstoffer. Fra tarmen går disse stoffene over i portvenen, som fører dem til leveren hvis oppgave er å deaminere disse avfallsstoffene. Ved leversvikt har vi både dysfunkjon og tap av leverceller og portahypertensjon som gjør at en del blod shuntes utenfor leveren, direkte til den systemiske sirkulasjon. Hensikten med å bruke Laktulose eller andre lakserende midler ved leversvikt er å unngå hepatisk encefalopati ved å gjøre passasjetiden i tarmen kortere, slik at mindre av nitrogenholdige stoffer blir produsert av tarmbakteriene.

Kliniske manifestasjoner: En pasient med hepatisk encefalopati har typisk andre leverstigmata som: spidernævus, gynekomasti, palmart erytem og ascites. Men husk at ved en akutt leversvikt kan andre leverstigmata mangle fordi det kan ta noe tid før disse manifesterer seg.

Pasienten kan ha asterixis.

Ofte er det en utløsende årsak til encefalopatien, for eksempel en infeksjon eller hypovolemi. Og før de nevropsykiatriske symptomene kommer har pasienten typisk et forstyrret søvnmønster.

Symptomene kan så utvikle seg til ulike grader av nedsatt bevissthet, personlighetsforandringer, tap av intellektuelle funksjoner og nevromuskulære abnormaliteter.