Empty Use: setheader(no|en,rooturl,roottopic,subtopic,emailcontact,telephone)

Pulled elbow - (sub)luksasjon av radiushodet

Forekomst:


Pulled elbow forekommer oftest hos barn under skolealder. Luksasjon av caput radii skjer også hos voksne, men er sjelden. (1)


Etiologi:


Medfødte luksasjoner forekommer isolert eller samtidig med andre lokale deformiteter/dysplasier. (2) Skaden skjer ved at barnet dras i armen aksialt eller at barnet har prøvd å rive seg løs. (1)


Symptomer/funn:


Pasienten går med pronert arm og vil ikke bevege den. Barnet har ofte problemer med å formidle smertens lokalisasjon. (1)


Undersøkelser:


Hos små barn er ikke albuen forbenet (sees ikke på røntgen) og tilstanden kan derfor være vanskelig å diagnostisere. En radiusluksasjon kan oppdages tilfeldig når albuen røntgenundersøkes på grunn av et traume. Ikke sjelden oppsøker foreldre lege fordi de har kjent en kul vet barnets albue, men vanligvis gir barnet sterkt uttrykk for smerte etter at armen er ”pulled”. Ved undersøkelse finner man innskrenket pronasjon og supinasjon. (2)

Klinisk undersøkelse: Undersøkelse av albue

  • Anamnese: Drag i armen eller forsøk på å rive seg løs.
  • Palpasjon: Caput radii palperes noe lenger distalt sammenliknet med ikke-affisert albu.
  • Bevegelighet: Redusert pronasjon og supinasjon. Oftest er albuen låst på grunn av smerter.


Røntgen:

  • Røntgen av albue og underarm.


Behandling:


Konservativ behandling:


Pulled elbow behandles oftest konservativt hos barn. Behandlingen består av å manipulere radiushodet på plass så sant det ikke er på plass allerede, for eksempel i forbindelse med røntgen. Behandleren tar den skadde armen i hånden, som ved håndhilsing. Den motsatte hånds tommeltott legges over radiushodet og underarmen roteres frem og tilbake. Det legges så gips i mer enn 90˚ i 2 uker. (1)


Operativ behandling:


Operativ behandling er aktuelt ved:

  • Residiv til tross for adekvat konservativ behandling.
  • Ubehandlet (sub)luksasjon i 2-4 uker.
  • Irreponibel (sub)luksasjon fordi bløtdeler kommer i klem og dermed hindrer reposisjonen.
    (1).


Det gjøres åpen reponering og lig. annulare rekonstrueres. Det kan bli aktuelt å fjerne caput radii hos voksne der dislokasjonen har stått i over 4-5 uker. (1)


Andre kommentarer/prognose:


Barn har som regel et ukomplisert forløp. Hos voksne derimot, forekommer det redusert bevegelighet. Hvis radiushodet må fjernes, er det en viss risiko for instabil albue.


Litteraturliste:

  • (1) Lønne G, Nerhus K. Metodebok i skadebehandling. 3. utg. Hamar: Legeforlaget AS; 2001.
  • (2) Lindgren U, Svensson O. Ortopedi. 2. utg. Stockholm: Liber AB; 2001.