Wiki
En wiki er et nettsted designet for at enhver som benytter det skal kunne bidra eller endre innholdet på sidene, ved hjelp av et forenklet markeringsspråk (for eksempel html)[1].
I medisinsk sammenheng ble ideen unnfanget av allmennpraktikeren Adrian Midgley, som foreslo at enhver som ikke fant det man lette etter på Internett, skulle bidra til at nestemann skulle finne det der.[2][3] Raske fremskritt i søketeknologi på Internett, samt ikke minst også utviklingen av den åpent tilgjengelige programvarepakken MediaWiki[4] som benyttes i blant annet verdens største wiki, Wikipedia, har bidratt til å gjøre denne drømmen mulig.
Er informasjonen i en wiki pålitelig?
Det anerkjente tidsskriftet Nature publiserte i desember 2005 en artikkel der Wikipedia ble sammenlignet med det anerkjente leksikonet Encyclopedia Britannica og funnet nokså likeverdig med hensyn til faglig innhold og nøyaktighet[5]. Det førte til en intens diskusjon i hele verden - som fortsatt pågår - om påliteligheten til Wikipedia-artikler. Den viktigste innvendingen mot Wikipedia er at faglig uenighet om innhold i artikler ikke nødvendigvis avgjøres i ekspertenes favør. Tvister avgjøres av det kollektive Wikipedia-brukersamfunnet, og wikipedianere med lang fartstid har større autoritet enn ekspertene. Artikler er usignerte, og man har ingen garanti for at innholdet er korrekt. Norske studenter får for eksempel i mange tilfeller ikke oppgi Wikipedia som kildereferanse[6], siden man ofte ikke kan finne ut av hvem eller hva som er den egentlige kilden. I blant har innhold i Wikipedia blitt manipulert av personer eller organisasjoner som har interesse av å tilsløre eller fordreie sannheten[7]. Man kan i det hele tatt ikke stole på at det man leser i Wikipedia er sant, selv om det ofte er en veldig bra start i jakten på kunnskaper.
Denne kritikken er dels imøtekommet av etableringen av wikier med egen fagredaksjon (se referanse: Keim B). JournalWiki er en slik wiki, med en redaksjon som består av leger med årelang erfaring i undervisning av legestudenter i klinisk undersøkelsesmetodikk. MediaWiki-programvaren som brukes i JournalWiki gir adgang til å tilordne brukere ulik redigeringstilgang. Alle endringer som gjøres på nettstedet kan enkelt spores, og administratorer med det faglige ansvaret kan enkelt rette opp små og store feil fra en hvilken som helst PC med tilgang til Internett. Historikken for hver side er tilgjengelig som en egen fane (klikk for eksempel på historikk øverst på denne siden), og alle endringer kan med noen tastetrykk tilbakestilles til enhver tidligere versjon av siden.
Referanser
- ↑ Wikipedia:Wiki
- ↑ Midgley A: New professional obligation arises. BMJ 2000;321:1020
- ↑ Keim B: News feature: WikiMedia. Nature Medicine 2007;13:231-233
- ↑ Wikipedia: MediaWiki
- ↑ Giles J: News: Internet encyclopaedias go head to head. Nature 2005;438,900-901
- ↑ Svensen LFH: Er Wikipedia ubrukelig? Aftenposten, september 2007
- ↑ Nilsen AA, Amundsen BB: - Wikipedia vil knuse GoogleAftenposten, juli 2008