JournalWiki:Om

Fra JournalWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Journal.png

JournalWiki er en wiki-basert veiledning i journalopptak og klinisk undersøkelsesmetodikk for legestudenter.

Initiativet kom fra studiedekan ved Det medisinske fakultet Per Brodal på et møte med kliniske stipendiater høsten 2005. Tanken var å lage en interaktiv e-læringsressurs for å styrke og standardisere undervisningen i klinisk undersøkelsesmetodikk.

Den første veiledningen ble laget som en prosjektoppgave[1] av legestudentene Nina Elisabeth Madsen og Ingunn Marie Randulff Nielsen, med faglig veiledning og teknisk tilrettelegging av Arne Westgaard og kyndig instruksjon i undersøkelse av abdomen ved Lars Aabakken[2].

MediaWiki-plattformen ble valgt fordi den er enkel å bruke og har et intuitivt grensesnitt som mange kjenner fra Wikipedia. Programvaren er relativt lett å tilpasse teknisk for ulike formål og er åpent tilgjengelig, med svært gode støttefunksjoner fra millioner av bidragsytere. En slik wiki er designet nettopp for at mange brukere skal kunne bidra til å lage innhold uten allverdens forkunnskaper i programmering og elektronisk databehandling. Driften er sikret gjennom forankring i Fagutvalget i propedeutikk ved Universitetet i Oslo.

Etter den første etableringen av JournalWiki, som åpent tilgjengelig nettressurs i undersøkelse av abdomen og generell veiledning i journalopptak, er det utviklet flere utdypende veiledninger i f.eks. lungeundersøkelse og øyeundersøkelse som resultat av prosjektoppgaver, timelønnet arbeid og ekstra innsats av legestudenter, leger, stipendiater og professorer tilknyttet Universitetet i Oslo (se også oversikt over fagansvarlige). Per februar 2014 er det videre planer om å opprette en prosjektgruppe med fagansvarlige professores emeriti og studentinstruktører ved Ferdighetssenteret, under ledelse av Arne Westgaard.

Mer informasjon om JournalWiki

Kontaktinformasjon

Eksterne lenker

  1. Universitetet i Oslo: Prosjektoppgave i grunnstudiet i medisin
  2. Nettbasert veiledning i anamneseopptak og klinisk undersøkelse. Madsen NE, Nielsen IM, Aabakken L, Westgaard A. Tidsskr Nor Legeforen 2009;129;1655-7. (→Artikkelen hos utgiver)