Undersøkelse av øre, nese og hals

Fra JournalWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Øre-nese-halsundersøkesle

Problemstillinger knyttet til øre-nese-halsregionen er vanlige problemstillinger, som man kan være sikker på å møte i allmennpraksis såvel som i spesialistpraksis. I følge Norsk Forening for Otorhinolaryngologi, Hode- og Halskirurgi sine nettsider har vi i Norge per 29/6/2011 i underkant av 550 spesialister i Øre-nese-halssykdommer.

Sidene om undersøkelse av Øre-nese-hals er for tiden under utvikling, hovedsakelig av Nina Elisabeth Madsen med veiledning og kontroll av Arne Westgaard.

Undersøkelse av Øre-nese-halsregionen seksjoneres ofte i undersøkelse av øret, nesen og halsen. Det er ulike teknikker som benyttes, og selv om man oftest velger å gjøre en fullstendig øre-nese-halsundersøkelse ved problemer i dette området,velger vi å lage tre ulike hovedsider. Følg lenkene nedenfor.

Øre

Nese

Hals

Normalstatus for Øre-nese-halsundersøkelse

Ansikt: Ikke noe å bemerke ved ansiktet, nesen eller dens omgivelser.

Rhinoscopia anterior med nesespekel: Normale forhold i vestibulum nasi, septum midtstilt, slimhinnen blek, ikke patologisk sekret eller oppfyllinger. God luftpassasje bilateralt.

Rhinoscopia posterior: Frie tubeostier og choana.

Munnhule: Normal slimhinne og konturer, velsanerte tenner.

Fauces: Ganebue bleke og normalformet, slimhinnen på bakre svelgevegg blek. Tonsillene normalt store uten probber og belegg.

Indirekte laryngoskopi: Stemmebåndene bleke, godt bevegelige. Ingen synlige oppfyllinger eller sekretansamlinger.

Collum: Normale konturer, ingen palpable oppfyllinger eller tumorer.

Øreundersøkelse: Ingen synlige forandringer av øremusling eller omgivelser.

Otoskopi inkl. pneumatisk otoskopi: Normale forhold i øregangen, trommehinnen er blek med tydelige tegninger og god bevegelighet.

Stemmegaffelprøver: Rinne er positiv og Weber er indifferent.

Dette er eksempel på hvordan er normalbeskrivelse etter en ØNH-undersøkelse kan se ut. Den er hentet fra den norske læreboken Øre-, nese-, halssykdommer – en kortfattet innføring av Atle Rønning Arnesen, Gyldendal Norsk Forlag 2002.