Diskusjon:ARDS

Fra JournalWiki
Revisjon per 13. nov. 2009 kl. 07:54 av imported>Arne
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Tror ikke det blir riktig å si at ARDS er synonymt med akutt lungesvikt. I artikkelen om akutt lungesvikt nevnes ARDS som et underpunkt, og her er det definitivt en sirkel-loop som illustrerer at dette ikke er eksakt samme tilstander...

Johan: ARDS er et syndrom med flere nokså klart definerte, målbare forandringer som følge av en kaskade igangsatt av ulike mulige stimuli. Det er muligens en del av SIRS. Foreslår at du forsøker å skrive en noe mer presis definisjon, men ikke nødvendigvis for langt og detaljert. Men pass i hvert fall på å ikke sidestiller ARDS og lungesvikt som synonyme betegnelser, det blir nok ikke riktig. Se f.eks. i denne eksterne artikkelen fra medicinenet.com om ARDS og hør med Stina eller Johny hva som er den mest presise definisjonen av ARDS.

Følgende definisjon står for øvrig i min Kliniske ordbog, 15. utgave, Munksgaard bogklubber:

ARDS, acute respiratory distress syndrome (eng. distress nød eller lidelse): ARDS er en akut lungeskade, med svær respirationsinsufficiens, dobbeltsidige infiltrater på thorax røntgen, reduceret pulmonal oxygeneringsevne, bedømt ved at forholdet mellem PaO2/FiO2 < 200. PaO2 er arteriell oxygen tension i mmHg og FiO2, den inspiratoriske oxygenfraktion. ARDS er det pulmonale respons på systemisk inflammation (SIRS), utløst af lokal eller systemisk inflammation, iskæmi eller vævshypoksi som ved aspirationspneumoni, multitraumer og sepsis. Behandlingen er symptomatisk, ofte med respiratorterapi rettet imod lungeødem, hypoksæmi og pulmonal hypertension. Se shocklunge.

--Arne


Den er god, jeg skal lese meg opp på det! --Johan


Jeg er helt enig! --Johny