Diskusjon:Undersøkelse av lungene/Perkusjon

Fra JournalWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Vi trenger bilder av lungegrenser, jeg kan enten ta bilde av meg selv, ellers fant jeg nå to bilder via Guugel:

http://www.theodora.com/anatomy/surface_markings_of_the_thorax.html

http://chestofbooks.com/health/anatomy/Human-Body-Construction/The-Lungs.html


Begge var gamle og fine, men tar vi sjansen på å bruke de?

Hei Johan. Den første av disse lenkene har benyttet seg av bilder fra det klassiske anatomiverket av Henry Gray (1821-1865). Bartleby har gjengitt hele læreverket til den godeste Gray her: Surface markings of the thorax
Disse bildene er over 100 år gamle og derfor ansett som allemannseie, ubundet av opprinnelig opphavsrettsbeskyttelse. Imidlertid må man ikke gjøre den feilen som er blitt gjort på nettsiden til theodora.com, at man ikke henviser til hvor man har hentet bildet!
Altså, du kan fritt benytte bilder fra Gray's Anatomy, så lenge du angir navnet på kunstneren og kilden du har lastet bildet ned fra. Jeg vil da anbefale deg å hente bildene fra bartleby-siden som jeg har henvist til, fordi dette er en slags originalversjon av anatomiatlaset. Det skulle være en enkel sak å gjøre det, så jeg har ikke gjort det for deg nå. Bilder lastes opp fra "Last opp fil"-lenken nederst til venstre (synlig bare når du er innlogget). Eksempel: Se hvordan jeg har angitt info om opphavsrett og kilde for bildet av halsvener.
Om du skulle ha lyst til å retusjere bilder fremskaffet på denne måten (legge på farger, endre kontrast, etc), har du også anledning til det (så lenge du angir at du har modifisert originalen). Eksempel på retusjering av bilde fra Gray's Anatomy finner du her (ekstern lenke til en annen nettside som jeg har ansvaret for, hvor jeg har lagt på farge på pancreas): Artikkel om bukspyttkjertelen i helseleksikon.no.
PS: Som supplement til slike bilder, kunne man også få tatt et røntgen thorax (i både full inspirasjon og full ekspirasjon) og et fotografi ved siden av til sammenligning (gjerne av deg selv). Men jeg vet ikke om det er nødvendig. Det behøver du i hvert fall ikke prioritere nå, tenker jeg.
--Arne 25. jul 2009 kl. 10:57 (CEST)