Hjelpdiskusjon:Språk og stil

Fra JournalWiki
Revisjon per 10. aug. 2009 kl. 22:14 av imported>Arne
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Hei folkens!

Jeg har opprettet denne hjelpesiden for språk- og stil-spørsmål som en slags FAQ-side om ting man måtte gruble på. For eksempel grublet jeg her om dagen på hva man burde sette i kursiv hvis man oppga den latinske opprinnelsen til et ord. Skal bare det latinske ordet stå i kursiv, eller kan det være like greit å ta med hele forklaringen på norsk også i kursiv. Jeg la f.eks. merke til at Johan nettopp tok med hele parentesen og den tilhørende norske ordforklaringen i kursivert tekst og ikke bare det latinske opprinnelsesordet. Kursiv brukes vel helst i slike sammenhenger for å få frem at et eller flere ord i en tekst ikke er i samme språk som resten av teksten. For eksempel er det vanlig å skrive in situ og in vitro, mens alle norske ord rundt de latinske ordene (for eksempel ordet 'og' som står mellom de to latinske uttrykkene) skal stå med normal ikke-kursiv skrifttype.

Dette er selvsagt en filleting, og det kunne sikkert like godt være på den ene som den andre måten. Et eksempel på en annen filleting er om man skal la den (fornorskede) latinske formen "hernie" eller erkenorske "brokk" være hovedartikkelen om et gitt emne. Akkurat det har jeg ikke funnet noe fasitsvar på - ofte velger man vel den betegnelsen som er vanligst - og jeg har kommet til at det neppe er hensiktsmessig å la alle hovedartikler være knyttet til enten den latinsk-greske eller den norske/fornorskede skrivemåten.

Eksempler:

  • thymus=brissel: Hvem sier vel 'brissel' (selv om det er et godt norsk ord)?
  • bacterium=bakterie: De fleste vil vel bruke skrivemåten 'bakterie' i en artikkel hvor det er naturlig å nevne dette ordet i teksten, og da blir det unaturlig hver gang å måtte ha en referanse til den latinske skrivemåten, slik:
En streptokokk er en gram-positiv [[bacterium|bakterie]] som ligger anordnet som perler på en snor.

Noen regler kan det altså være vanskelig å definere - preferansene kan variere fra gang til gang. Men andre ganger kan det være at man kan lande på en generell regel, eller det kan være at man ønsker å gjøre oppmerksom på en feil som det er lett å begå, og da er det altså bedre å diskutere det på en egen diskusjonsside for "spørsmål om språk og stil" fremfor at spørsmålet gjentatte ganger skal diskuteres på diskusjonssidene for de enkelte artiklene der spørsmålet kommer opp.

Derfor har jeg opprettet følgende side: Hjelp:Språk_og_stil

Enkeltheter kan selvsagt fortsatt diskuteres på de enkelte artiklers diskusjonssider (eller på [[Brukerdiskusjon:Mal:CURRENTUSER|brukernes egne diskusjonssider]]), men om det dreier seg om et spørsmål med allmenngyldig interesse, foreslår jeg at man diskuterer det på denne siden.

--Arne