Kolecystitt

Fra JournalWiki
Revisjon per 8. sep. 2009 kl. 22:13 av imported>Arne (Til denne artikkelen bør vi også ha et innledende avsnitt/ingress som oppsummerer, samt litt mer om behandling (operasjon) og eventuelle komplikasjoner.)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Kolecystitt: Inflammasjon i galleblæren (galleblærebetennelse).

Symptomer

Pasienter med kolecystitt har oftest smerter i øvre høyre side av abdomen med utstråling til rygg og/eller bak høyre skulder. Det kan være ledsagende oppkast, og pasientene har gjerne feber.

Funn ved undersøkelse

Ved klinisk undersøkelse kan det være ømt å palpere under høyre ribbensbue. Supplerende undersøkelser er CRP, som ofte er forhøyet, samt leverfunksjonsprøver og amylase for å utelukke pankreatitt (gallestein som okkluderer ductus pancreaticus). Aktuelle bildeundersøkelser er ultralyd eller CT av lever og galleveier. Det kan også være aktuelt å utføre MRCP og/eller ERCP. Sistnevnte gir mulighet for innleggelse av stent eller utførelse av papillotomi (dersom en sten har kilt seg fast i papilla duodeni major).

Ultralydundersøkelsen kan ved kolecystitt vise steiner i galleblæren, fortykket galleblærevegg og omkringliggende væske som tegn på inflammasjon, samt ev. dilatasjon av galleblæren.