EKG
Innhold
- 1 EKG
- 1.1 ElektroKardioGrafi-EKG
- 1.2 Cardiology teaching package - A Beginners Guide to Normal Heart Function, Sinus Rhythm & Common Cardiac Arrhythmias
- 1.3 Introduction to EKGs
- 1.4 ECG learning center
- 1.5 ECG - University of Wisconsin - Madison
- 1.6 ECG scribbles
- 1.7 ECG Wave - Maven
- 1.8 Kids EKG träning
- 1.9 EKG World Encyclopedia
EKG
Dette er en samling lenker til EKG ressurser plukket ut av professor Knut Gjesdal. De er alle gått gjennom av Nina E. Madsen, som har laget korte omtaler av hver enkelt. De 2 øverste ressursene er gode norske ressurser. De 3 nederste er først og fremst EKG eksempelsamlinger, mens de resterende er ulike utenlandske EKG-kurs.
I Norge bruker vi oftest papirhastighet på 50 mm/s. I de fleste av de engelskspråklige læringsressursene brukes papirhastigheten 25 mm/s. Dette må studentene være oppmerksomme på. Tidsberegninger ved bruk av papirhastighet på 50 mm/s: 5 cm tilsvarer 1 sekund ("), 1 cm 0,2" eller 200 ms. Hver stor rute (boks på 5 mm) representerer 0,1 sekunder (100 ms). En mm (liten rute) representerer 0,02 sekunder (20 ms). Hjertefrekvensen kan beregnes ved å måle R-R-intervallet i ruter og dividere 600 med dette tallet (f.eks. gir 8 ruter: 600/8=75 slag/min).(Kilde: Norsk Elektronisk Legehåndbok)
ElektroKardioGrafi-EKG
ElektroKardioGrafi-EKG (sjekket 7.3.2010). . Nettsted: Medisinske flash-animasjoner v/Sigve Holmen (UiO).
Dette er en læringsressurs laget ved Universitet i Oslo. Du får en kort interaktiv innføring i måling og tolkning av PQRST, og fokuset ligger på basale aspekter ved EKG samt hjertets elektrofysiologi.
Cardiology teaching package - A Beginners Guide to Normal Heart Function, Sinus Rhythm & Common Cardiac Arrhythmias
Cardiology teaching package (sjekket 29.9.2009). Greg Moran. Nettsted: The University of Nottingham Division of Nursing.
Dette er en ressurs egentlig laget for sykepleiere og sykepleiestudenter. Men etter å ha sett gjennom den ganske grundig ser jeg at den kan være velegnet for ferske medisinstudenter og mer erfarne medisinstudenter som ønsker en oppfriskning på det mer basale også. Den tar for seg hjertets fysiologi, de basale prinsipper bak EKG, men også mer grundig om "acute coronary syndrome" og arytmier. Det finnes også ulike test-deg-selv quiz for flere av kapitlene i ressursen. Denne ressursen kan absolutt være en god start for mange.
Introduction to EKGs
Introduction to EKGs (sjekket 9.9.2009). G.Lemkin, D.Plotnic. Nettsted: University of Maryland.
Dette er et meget godt startprogram som gir god innføring i basale EKG-prinsipper. Det har også ekempelstriper med de viktigste rytmeforstyrrelser samt hjerteinfarkt, alle med beskrivelser av typisk EKG og kriterier. Til slutt kan du også prøve deg på å tolke egne EKG før du ser på fasiten.
ECG learning center
The Alan E. Lindsay ECG learning center in cyberspace (sjekket 13.9.2009). Yanowitz MD, F. G.. Nettsted: University of Utah School of Medicine.
Dette er et pedagogisk oppbygd kurs. Det er oppbygget i leksjoner, og du trykker deg fra leksjon til leksjon med musen. Det er også quiz knyttet til ulike leksjoner.
ECG - University of Wisconsin - Madison
UW-Madison PCC - Curriculum: ECG Handbook (sjekket 18.9.2009). D.Keller, L.Zachowski. Nettsted: UW Family Medicine.
Ressursen er lagt opp som et kurs delt inn i flere seksjoner. Det er enkle quiz til hver seksjon. Kurset retter seg mot praktisk tolkning av EKG, slik at forståelse må du få fra et annet sted. Norske studenter bør være klar over at kurset tar utgangspunkt i papirhastighet på 25 mm/s. (Dette gjelder mange utenlandske ressurser, men kan ikke se at de forteller deg hvilken papirhastighet de bruker noe sted i denne ressursen, men er altså 25 mm/s.) Oppsummert er dette et kurs med elementær introduksjon, enkle eksempler. Greit, middels godt kurs.
ECG scribbles
The whole ECG - a really basic ECG primer (sjekket 18.9.2009). L. Hopley, J. van Schalkwyk. Nettsted: Anaesthetist.com.
Dette er et pedagogisk elementærkurs. De hevder å være veldig basale, men kanskje er det ikke så basalt som de gir inntrykk av? Nettstedet er enkelt lagt opp, egentlig bare en side der du scroller deg nedover. Så supert om du er lei av mye musetrykking og frem og tilbake.
ECG Wave - Maven
ECG Wave-Maven: Self-Assessment Program for Students and Clinicians (sjekket 18.9.2009). Nathanson L A, McClennen S, Safran C, Goldberger AL.. Nettsted: Beth Israel Deaconess Medical Center - A Teaching Hospital of Harvard Medical School.
I denne eksempelsamlingen finner du over 400 ulike EKG-er. De er organisert etter diagnosegrupper og delt inn i 5 vanskelighetsgrader. Du kan selv velge om du for eksempel vi se alle EKG-er de har som viser bradykardier med vanskelighetsgrad 1 og 2. I tillegg finnes det quiz modus der du skal tolke EKG-et før du kan velge å se fasiten. På denne ressursen er det virkelig mye du kan bryne deg på.
Kids EKG träning
Kids EKG träning (sjekket 13.9.2009). R.Müller-Suur, S.Wester. Nettsted: Karolinska Institutet, Danderyds sjukhus.
Dette er en svensk side. Den er enkelt laget. Du finner 60 EKG-eksempler, 12-kanaler som er scannet inn i varierende kvalitet. Du velger selv om du vil prøve å tolke selv først og så få svaret, eller om du vil se EKG-et med tolkningen. Finnes eksempler både med papirhastighet på 25 mm/s og 50 mm/s. Gode eksempler, knappe fasitkommentarer
EKG World Encyclopedia
EKG World Encyclopedia (sjekket 13.9.2009). M. Rosengarten. Nettsted: Online Journal of Cardiology, McGill University Canada.
Stor, emnevis organisert eksempelsamling med korte diagnoser. Quiz-mulighet. Litt avansert, så denne passer for leger under spesialisering og studenter som er ”tent” på EKG.