Ventralhernie

Fra JournalWiki
Revisjon per 15. mai 2008 kl. 23:47 av imported>Arne
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Brokk i arr etter levertransplantasjon

Med ventralhernie menes ofte alle eksterne abdominale hernier som verken er lår- eller lyskebrokk. Noen velger også å forbeholdet begrepet ventralhernie til den ene undertypen av slike brokk, nemlig arrbrokk, men også navlebrokk (umbilikalhernie) og epigastriehernie kan medregnes som en type ventralhernie.


Merk: Med "eksterne" abdominale hernier menes her at brokket er synlig som en kul på kroppens utside, i motsetning til "interne" hernier der det ikke er en synlig kul, men f.eks. protrusjon av abdominalorganer gjennom diafragma og inn i thorax (hiaturhernie og diafragmahernie).


Undertyper av ventralhernier

Ventralhernier kan altså deles inn i tre undertyper:

Arrbrokk kan forekomme hvor som helst i bukveggen der det finnes et arr (gjerne også i navle og epigastrie, selv om det da gjerne kalles henholdsvis navlebrokk eller epigastriehernie. Navlebrokk skyldes ofte medfødte defekter i bukveggen i eller like ved siden av navlen (paraumbilikal-hernie). Epigastriehernie kan utvikle seg ved kroniske tilstander som gir økt intraabdominalt trykk (f.eks. overvekt og kronisk hoste), slik at bukveggen i dette området over tid svekkes og til slutt gir etter for trykket.

Se også: Undersøkelse av ventralhernie