Empty Use: setheader(no|en,rooturl,roottopic,subtopic,emailcontact,telephone)

Glukosamin

I den senere tid har det vært økende interesse for glukosamin. Glukosamin har i mange år vært brukt som kosttilskudd, og er nylig godkjent som legemiddel i Norge.

Glukosamin er en kroppsegen substans som inngår som byggesten i glykosaminoglykaner i leddbrusken og synovialvæsken. I eksperimentelle studier på kondrocytter har man sett at glukosamin i høye konsentrasjoner kan stimulere dannelsen av proteoglykaner og minske produksjonen av karbondioksid og interleukin-6, men det er usikkert om dette har klinisk betydning (66).

Det råder ingen enighet om glukosamins plass i terapien ved artrose. Medikamentet kan ha en symptomlindrende effekt hos en del pasienter med milde til moderate symptomer. Effekten inntrer langsomt. Hvis ikke effekten er tilstede etter 2-3 måneder, bør behandlingen seponeres. Det er uklart om glukosamin er like effektivt som paracetamol eller NSAIDs eller om det kan senke bruken av disse. Det er også uklart om glukosamin kan senke behovet for kiururgiske inngrep. De fleste kliniske studier av glukosamin er utført på pasienter med gonartrose. Glukosamin er vanligvis gitt som glukosaminsulfat 1500 mg daglig fordelt på tre doser. De fleste publiserte studier viser at glukosamin har større symptomlindrende effekt enn placebo, men det er grunn til å mistenke at mindre studier der glukosamin ikke har vist effekt aldri har blitt publisert (67).

Få bivirkninger er rapportert, men preparatet må ikke benyttes av pasienter med skalldyrallergi da glukosaminet i alle de norske preparatene er fremstilt fra skalldyr. Rapporterte bivirkninger omfatter magesmerter, hodepine og tretthet. Forstyrrelser i glukosekontrollen har vært rapportert, men er trolig uvanlig. I oktober 2004 advarte den danske Lægemiddelstyrelsen mot andre og mer alvorlige mulige bivirkninger av glukosamin, deriblant økning av serumkolesterol og økt tromboserisiko. Det er ikke påvist noen sikker årsakssammenheng mellom disse bivirkningene og glukosamin, men det er grunn til økt oppmerksomhet da et stort antall pasienter bruker glukosamin. I Norge er det ikke kommet noen meldinger om uventede bivirkninger med glukosamin i den korte tiden det har vært markedsført som legemiddel (68).