Costalbue

Fra JournalWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Angulus costae (rødt), arcus costae (blått).

Costalbue (latin: arcus costae) er buen som dannes av brusken til 7.-10. ribben (costae VII-X).

Ofte brukes costalbuen som referansepunkt f.eks. ved symptomer/undersøkelse relatert til magen, f.eks. smerter under høyre costalbue eller lever palperes forstørret til fire fingerbredder under høyre costalbue.

Costalbuen er som regel lett å palpere, som angitt av den hvite kurven på bildet til høyre (hvor angulus costae, vinkelen mellom de to costalbuer, er angitt i rødt).

Landemerker-costalbue (Gray).pngBildet til venstre viser høyre costalbue i rødt.

Se for øvrig thorax.

Traume mot costalbuen

Thorax med ribben I-XII sett fra høyre side.

De to (tre) nederste costae (XI og XII, samt noen ganger også X) er ikke tilheftet costalbuen fortil (se bildet til høyre og nedenfor), men forløper altså fra virvelcorpora XI og XII og skrått nedad/fremover og kan palperes dypt i flanken under costalbuen. Disse to (tre) ribbenene (som ikke er en del av costalbuen) er spesielt frakturutsatt ved traumer mot nedre/laterale thorax (øvre abdomen) og kan ved fraktur potensielt punktere lever eller milt.

Tips.png

Klinisk tips:

Pasienter med traumer mot abdomen innunder høyre eller venstre costalbue (f.eks. ved fall over sykkelstyre) kan ha nedre costafraktur og/eller skade av lever/milt. Palper abdomen, mål BT og puls og legg eventuelt pasienten inn på sykehus for observasjon. Vurder indikasjon for CT/UL av øvre abdomen. Vær også obs på ev. hematuri som kan indikere nyreskade og rekvirer u-stix og ev. også CT av øvre abdomen hvis positiv u-stix for blod og klinisk mistanke om skade av indre organer. CT med kontrast bør ikke utføres ved høyt kreatinin (rekvirer en blodprøve av kreatinin hvis aktuelt med CT, og spør pasienten om ev. tidligere allergi mot kontrastmidler), og UL er da et godt alternativ

Thorax sett forfra (Henry Gray, 1918)