Dermatom

Fra JournalWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Dermatomer
Venstre: sett forfra.
Høyre: sett bakfra

Et dermatom er et område på huden som forsynes av nerveforgreninger fra én bestemt spinalnerve (nerverot). Kunnskap om dermatomene brukes blant annet ved nivådiagnostikk av sykdom og skader i nervesystemet. Symptomer/tegn som omfatter ett bestemt dermatom indikerer affeksjon av spinalnerven i dette nivået, mens affeksjon av perifere nerver gir symptomer/tegn avgrenset til forsyningsområdet for denne perifere nerven.

OBS: Et viktig poeng å være klar over er at perifere nerver ofte består av nervefibre fra flere spinalnerver. Se f.eks. plexus brachialis.

Herpes zoster (helvetesild) er et illustrerende eksempel på hva vi mener med dermatom. Denne sykdommen gir et karakteristisk utslett langs ett bestemt dermatom. Utslettet ligner på vannkopper og skyldes reaktivering av latent vannkoppevirus fra tidligere gjennomgått infeksjon. Viruset utbrer seg fra spinalnerven og langs nerveforgreningene (og nervefletningene) i dette nivået og gir seg typisk til kjenne som små væskefylte (vannkoppelignende) blemmer i huden i det aktuelle dermatomet.

Se nevrologi.