Diskusjon:Lungevolumer

Fra JournalWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Super illustrasjon! Det var nokså mye luft rundt bildet, og teksten ble utydelig ved skalering ned fra 635 til 600 px. Derfor har jeg tillatt meg å redigere litt på illustrasjonen for å fjerne luft, og jeg har lagret det nye bildet som en png-fil. Png gir ofte bedre ned-skalering av tekst og rette linjer som er innbakt i grafikken, men da må også originalbildet man lager png-filen fra være vektorbasert grafikk. Jeg tok nå utgangspunkt i jpg-filen din for å konvertere til png, og da er vi like langt... Hvis det skal bli sylskarpt ved gjengivelse i nedskalert format (nå er det skalert ned til 500px), så bør man lagre originalillustrasjonen som en png-fil (ofte er png-8 like bra som png-24 og gir mindre filstørrelse, hvis du får valgmuligheten). Hvis grafikk-programmet ditt ikke håndterer lagring i png, så kan du gjerne sende meg filen. Jeg har også eksperimentert så smått med svg, som er et vektorbasert grafikkformat for web, men jeg har ikke funnet helt ut av hvordan det funker, så foreløpig holder jeg meg til png som foretrukkent format for bilder som inneholder linjer og tekst. --Arne

Bildet er laget vha. mspaint; jeg kan lage en ny en i i PNG-format om nødvendig. -ellers skal jeg få tak i Adobe Photoshop, Illustrator og Flash Pro fra den pakken du har for øyeblikket neste gang vi møtes. --Johan
Imponerende! Det er ofte enda enklere å lage bilder via PowerPoint, og da er altså fordelen at grafikken kan lagres som såkalt vektor-grafikk. Den muligheten har man ikke i mspaint. Men ikke bruk tid på å lage figuren på nytt, det er bedre å bruke tiden på andre ting, og dette ble vel ganske ok selv uten vektorgrafikk.
Tips: Anbefaler å lage figurer i PowerPoint, det ligner ganske mye på mspaint, men gir vektorgrafikk. I min versjon av dette programmet (2007-versjonen), kan man høyreklikke på bilder og velge "lagre som bilde", deretter velge png. Hvis figuren er satt sammen av flere enkelt-elementer, som figurer ofte er, så tror jeg kanskje du først må velge å gruppere dem (merk flere objekter, høyreklikk og velg grupper...).
Photoshop har mange muligheter og går fint an å bruke, bare man lærer seg grunnfunksjonene. Illustrator er mye mer avansert og benytter seg av helt andre prinsipper for å tegne kurver og behandle objekter. Det er imidlertid kjempefint, visstnok uovertruffent som tegneprogram, når man først har lært seg det skikkelig (jeg har ikke kommet helt inn i det ennå, men får det stort sett til etter en del plundring).
--Arne
Ang. Powerpoint: Jeg akter ikke å bruke ett rødt øre mer på MS-produkter enn strengt tatt nødvendig, og bruker dermed OpenOffice. Er ikke helt sikker på om den lager vektorgrafikk eller klarer å lagre bilder av presentasjoner, men sier ifra her om den gjør det. --Johan
Godt poeng, jeg hadde ikke tenkt på at du ikke har MSOffice. "Alle" har det jo nå om dagen. Sannsynligvis får du laget vektorbasert grafikk med Open Office.
Jo, det gjør man: OpenOffice Draw.
Her er en sammenligning av ulike tegneprogrammer, inklusivt omtale av Open Office Draw og Adobe Illustrator: Comparison of vector graphics editors.
Aviary, Drawit Lite, sK1, Sodipodi, Synfig, Xara Xtreme LX og ZCubes ser også ut til å være gratisprogrammer, i tillegg til OpenOffice Draw. Jeg kjenner ingen av disse
Her er litt om vektorgrafikk: Vector graphics
PS: Må korrigere meg selv. PNG er ikke vektorbasert, men rasterbasert. Jeg tror PNG likevel har den fordelen at den gjengir linjer og tekst bedre enn JPG (i likhet med GIF), og min erfaring er at nettleseren skalerer PNG-bilder bedre enn GIF-bilder. Nok om det... nå har du vel fått mer enn nok info. BOTTOM LINE: Du kan antakelig prøve ut OpenOffice Draw eller holde deg til mspaint om du vil! Eller installere et av de andre programmene - enten et gratisprogram eller Adobe Illustrator om du har lyst på en utfordring (men obs høy brukerterskel, kanskje lurest å lære det av noen som kan det). Si i så fall fra hvis du vil låne DVDene til Lars.
--Arne
Se der ja, flott! Nå blir skriften helt tydelig selv om man skalerer ned bildet til f.eks. 300px:
Lungevolumer.png
Brukte du OpenOffice.org_draw for å lage png?
--Arne
Niks, mspaint her også. OO Draw hadde ingen raske måter å tegne kurver på. Og PNG var ikke så dumt! --Johan