Diskusjon:Sonor

Fra JournalWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Her trengs det lydeksempler!


Man kan vel ikke angi sonor lyd tilsvarende tympannitisk? -Johan
Betegnelsen sonor tilsvarer tympanittisk, men det ene brukes om thorax og det andre brukes om abdomen. Man snakker ikke om sonor perkusjonslyd over abdomen, selv om lyden i grunnen gjerne må være sonor (klangfull). Når man perkuterer over abdomen, vil normal perkusjonslyd være midt mellom dempet og tympanittisk (tympanittisk: som et spent trommeskinn med masse luft under), men perkusjonslyden kan også være dempet eller tympanittisk uten at det nødvendigvis representerer patologi.
Men jeg skjønner at det kanskje var litt for knapt forklart til at det skulle være helt forståelig, så jeg har nå justert litt på teksten i håp om at det kanskje blir litt klarere.
Altså: Poenget er at man ikke bruker betegnelsen sonor når man finner sonoritet ved perkusjon i abdomen. Da kaller man det heller tympanittisk. Normal perkusjonslyd over abdomen varierer avhengig av hvor mye avføring og luft det er i gi-traktus og hvordan luft/avføring er distribuert. Hos en frisk pasient kan man ergo finne områder med dempet perkusjonslyd og områder med tympanittisk perkusjonslyd uten at det behøver å representere patologi. Perkusjonslyden må vurderes i sammenheng med palpasjonsfunnet.
Definisjonen av sonor bør være så kort som mulig her på denne artikkelen om sonor, mens disse mer subtile poengene som jeg har nevnt her kanskje heller bør nevnes under perkusjonsavsnittet for undersøkelse av abdomen (eller i hovedartikkelen om perkusjon av abdomen), hvor det er naturlig å utbrodere med slike detaljer.
--Arne 25. jul 2009 kl. 10:33 (CEST)


Jeg har inntrykket av at klangen på en tympanittisk lyd er mer hul enn sonor lyd ved perkusjon av lunge; men er fullstendig enig i at begge er normallyder ved perkusjon av sine respektive organer.
OK, du har kanskje rett i at tympanittisk heller tilsvarer hypersonor perkusjonslyd. Finpuss gjerne på formuleringene og flytt tekst slik du finner det best. Jeg lar det ligge nå, men titter heller senere en dag på hvordan du har ordnet tekst/innhold. Bra innsats! --Arne
Hva med at vi spør Lars? --Johan
EDIT: sendt mail!