Lenkebibliotek:Hjertesykdommer/Måling av blodtrykk

Fra JournalWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Lenkebibliotek:

Måling av blodtrykk

NEJM Blood-Pressure measurement


How to measure blood pressure (sjekket 04.09.2009). Williams J S, Brown S M, Conlin P R. Nettsted: The New England Journal of Medicine.

NEJM har laget en video hvor de presenterer alle basale aspekter ved blodtrykksmåling på ca 9 minutter. Videoen er informativ, rett på sak og fra et meget anerkjent tidsskrift. Anbefales!

Vurdert av professor Knut Gjesdal og legestudent Ninaema.

How to measure blood pressure using a sphygmomanometer

Sphygmomanometri.png

How to measure blood pressure (sjekket 24.8.2009). Students at UCL. Nettsted: UCL Department of Medical Physics and Bioengeneering.

University College London har en lett forståelig, men grunding gjennomgang av hvordan blodtrykk måles og mekanismene bak bruk av sphygmomanometer. Nettstedet er laget av studenter ved UCL Medical Physics and Bioengeneering.

Vurdert av legestudent Ninaema. Nettstedet mangler foreløpig vurdering av faglærer.

ABC of hypertension. Blood pressure measurement

Aneuroid sphygmanometri (BMJ)

ABC of hypertension (sjekket 29.8.2009). Beevers G, Lip GYH, O'Brien E. Nettsted: BMJ 2001;322:1043-47.

Det anerkjente British Medical Journal (BMJ) gir med denne artikkelen en grundig innføring med tekst og bilder i hvordan man måler blodtrykk med sphygmomanometer. Forfatterne problematiserer også forskjellen mellom de blyholdige apparatene (som står på kontorpulten) og de aneroide sphygmomanometerne. De blyholdige er gullstandard, men bly er bevist skadelig for miljøet og byr i større og større grad på utfordringer for industrien. Artikkelen er basert på boken ABC of hypertension (Wiley bookstore) av de samme forfatterne. BMJ er en troverdig kilde, men artikkelen er ganske omfattende, slik at denne siden anbefales først og fremst for alle som ønsker å gå dypere inn i temaet.

Vurdert av legestudent Ninaema. Nettstedet mangler foreløpig vurdering av faglærer.

Blood Pressure, en video fra www.medicalvideos.us

Blodtrykksmåling.jpg

Blood pressure (sjekket 30.8.2009). Forfattere ukjent. Nettsted: http://www.medicalvideos.us.

Dette er en liten video på ca 2 minutter som demonstrer hvordan man måler blodtrykk på en korrekt måte. Det sies dessverre ikke hvem som har laget videoen, men vi finner den nyttig og illustrativ for korrekt blodtrykksmåling.

Videoen er hentet fra www.medicalvideos.us, som er et nettsted der hvem som helst kan laste opp medisinske videoer og dermed dele dem med resten av verden. Medicalvideos tar ikke ansvar for kvaliteten på videoene, noe som resulterer i at både teknisk og faglig kvalitet er varierende. JournalWiki-redaksjonen vil forsøke å lenke til de videoene vi finner best egnet for norske studenter.

Vurdert av legestudent Ninaema. Nettstedet mangler foreløpig vurdering av faglærer.

Tilbake til Lenkebibliotek:Hjertesykdommer.