Mallory-Weiss-syndromet

Fra JournalWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Mallory-Weiss-syndromet omfatter blødning fra en arterie forårsaket av en langsgående rift i mukosa i magesekken eller gastroøsofageal-overgangen. Omtrent 10 % av riftene finnes i øsofagus. Riften oppstår gjerne ved plutselig trykkøkning i øvre del av magesekken - f.eks. ved kraftige brekninger - og forutgående stort alkoholinntak, men kan også ha andre årsaker.

Mallory-Weiss-syndromet er årsaken til ca 5 % av all blødning i øvre GI-traktus. Tilstanden er assosiert med stort alkoholforbruk, selv om den også kan ses hos pasienter som ikke er alkoholikere. Tidligere episoder med voldsom hikking, oppkast eller brekninger er rapportert hos ca halvparten av pasientene som har fått diagnosen Mallory-Weiss' syndrom.

Blødningen forårsaker forstyrrelse i kroppens væske- og elektrolyttbalanse. Man ser gjerne blodtilblandet oppkast, enten med friskt blod eller eldre, mer svartfarget blod. Blodtapet kan være stort.

Diagnosen stilles ved endoskopi.

Behandlingen går ut på å stabilisere pasienten med blodtransfusjon og intravenøs væske for å gjenopprette væske- og elektrolyttbalansen. I de fleste tilfeller stopper blødningen spontant. Hvis den ikke stopper kan man injisere adrenalin og/eller kauterisere (brenne) arterien. Hvis denne behandlingen mislykkes, gjennomføres kirurgi for å stoppe blødningen.