Quiz:Fremmedlegeme i øyet

Fra JournalWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Du er på sykkeltur i skogen og kjenner plutselig at det stikker i høyre øye. Du lurer på om du kan ha fått rusk i øyet eller om det kan være noe annet som har hendt. To timer etterpå har du fortsatt følelsen av rusk i øyet når du blunker, og øyet kjennes sårt og irritert.

1. Behøver du å oppsøke legevakt, eller er det noe du kan gjøre selv med enkle midler for å forsikre deg om at dette vil gå over av seg selv og ikke er noe alvorlig?

Svaralternativ 1: Du kan be en forbipasserende om å titte i øyet ditt og evertere øyelokket for å forsikre deg om at det ikke er noe rusk i øyet. Hvis det ikke er noe å se, har du sannsynligvis blunket bort det som var, og du kan ta det helt med ro.

Svaralternativ 2: Det er ikke nødvendig å undersøke øyet så lenge du ikke får feber og så lenge det går over i løpet av noen dager.

Svaralternativ 3: Smerter to timer etter "rusk i øyet" er ikke vanlig, og du bør kontakte øyelege i tilfelle du har fått amaurosis fugax.

Svaralternativ 4: Hvis plagene fortsetter å tilta to timer etter "rusk i øyet", bør øyet undersøkes av kompetent fagperson.

Etter først å ha syklet hjem med tanke på at det sikkert vil gå over, blir du i tvil og kjører derfor til legevakten for å få en kollega til å undersøke deg.

2. Hvilke undersøkelser er relevante?

Svaralternativ 1:

Svaralternativ 2:

Svaralternativ 3:

Svaralternativ 4:

Legen finner verken noe fremmedlegeme eller noe annet galt utover en blandingsinjeksjon. Du får lagt på en salvebandasje med beskjed om å ta kontakt hvis irritasjonen ikke går over etter et par dager. Du setter deg i bilen og kjører hjem.

3. Hvorfor var det ingen god idé å kjøre hjem?

Svaralternativ 1: Du kan kollidere pga manglende dybdesyn.

Svaralternativ 2: Du burde vært innlagt på øyeavdelingen for å forsikre deg om at du ikke utviklet en alvorlig infeksjon.

Svaralternativ 3: